Ga naar de inhoud
EditieNL

Ben je voetballer of bergbeklimmer? Zo ga je om met gekke sollicitatievragen

Beeld © iStock

Als jij een M&M zou zijn, welke kleur was je dan het liefst? Steeds vaker moeten sollicitanten vreemde vragen tijdens interviews beantwoorden. De sollicitanten worden op deze manier voor het blok gezet en moeten snel antwoorden.

Google en Facebook staan erom bekend deze vragen al lange tijd te stellen in sollicitatiegesprekken. Nu lijkt de trend ook te zijn overgewaaid naar Nederland. Waarom stellen bedrijven die rare vragen?

Reactie peilen

"Ik doe het vooral om de reactie van mensen te peilen," zegt Eric Versteeg van recruiterbureau Balance. Zo kun je bijvoorbeeld een rekenvraag stellen. "Een academicus analyseert het probleem en hakt het in stukjes, terwijl een HBO'er een hele andere aanpak heeft." 

Wim Bloemers is arbeidspsycholoog aan de Open Universiteit en houdt niet van dit type vragen. "Het riekt naar machtsmisbruik. Ik zie het nut er niet van in, terwijl het gesprek wel degelijk ergens om gaat. Het is een soort test om te kijken hoe een sollicitant omgaat met stress."

Niet zomaar

Versteeg vindt de vragen wel degelijk belangrijk en scheidt met deze vragen het kaf van het koren. "Wanneer ik een projectmanager zoek, mag ik verwachten dat hij niet direct in paniek raakt wanneer ik een vraag stel waar hij niet gelijk een antwoord op heeft."

Het is voor Versteeg ook cruciaal om door te vragen. "Je moet in anderhalf uur zoveel mogelijk over iemand te weten komen, dus is het ook belangrijk om uitleg van een antwoord te krijgen. Zo snap je veel sneller hoe iemand denkt en werkt." 

Bekijk hier de video:

Wat moet je nou eigenlijk antwoorden? 

Editie NL vroeger recruiter Versteeg welke antwoorden zij nu zoeken bij die gekke vragen die ze stellen. 

Wat zou je doen als je financieel onafhankelijk zou zijn?

"Hier is het interessant om te zien of iemand wegdroomt bij de gedachte aan een huisje in Caribisch gebied en heerlijke rust, of dat iemand de dynamiek van reizen opzoekt, of dat iemand zich volledig stort op een hobby of vrijwilligerswerk. Geen enkel antwoord is goed of slecht, maar elk antwoord zegt iets over de persoon die je voor je hebt."

Wie is jouw favoriete bekende Nederlander?

"Dit is een favoriete vraag bij ons. Het is leuk om te zien hoe mensen reageren, sommige zijn heel lang stil en andere weten gelijk antwoord te geven. Meestal heeft de favoriete Nederlander kwaliteiten die de kandidaat in kwestie ook heeft of graag zou willen hebben. Maar bij dit antwoord is er ook geen goed of fout."

Hoe rijd jij auto?

"Het gedrag op de weg van mensen zegt veel over mensen zelf: zijn ze gejaagd of gaan ze op in de grote stroom, rijden ze vaak te hard, dringen ze voor of laten ze andere mensen voorgaan. Het zijn allemaal dingen die kunnen weerspiegelen in hoe mensen zelf zijn."