EditieNL

Stijn (17) mag niet op damesafdeling passen: 'Zara heeft niks over mijn gender te zeggen'

15 september 2017 09:46 Aangepast: 15 september 2017 17:12
Stijn Kooijman Beeld © Stijn Kooijman

Stijn houdt niet van saaie kleding, dus shopt hij bij zowel de dames- als herenafdeling. Op Facebook deelde hij een vervelende ervaring die hij onlangs had in de Zara in Breda. "Hoe ik behandeld ben is ronduit kleinerend en discriminerend."

Stijn schrijft dat hij gewoon koopt wat hij leuk vindt. "Of op mijn jeans of trui nou de label dames of heren zit, boeit mij vrij weinig", schrijft hij. "Je zou verwachten dat een winkel als Zara, modern, hip, trendy, niet in hokjes denkt en de klanten vrij laat in zijn of haar keuze, toch?"

Terwijl hij rondliep over de damesafdeling had hij al het gevoel dat hij werd gevolgd. "Ik had het gevoel dat ik al geforceerd nauwlettend in de gaten werd gehouden door twee medewerkers, die ook duidelijk over mij aan het smoezen en giechelen waren."

Kortzichtige gedachten

"Ach, prima. Daar trek ik me zoveel nog niet van aan. Dat zij er zo van onder de indruk zijn dat ik niet mee ga in genderbepalende kleding, zegt meer over hun kortzichtige gedachten dan over mij." Stijn wordt wel vaker in winkels aangekeken als hij op de damesafdeling shopt zegt hij tegen Editie NL. "Maar daar trek ik me niks van aan"

Op de damesafdeling vond hij wat leuke outfits en hij paste deze daar op de afdeling. Uiteindelijk wilde hij twee broeken en een shirtje afrekenen. Bij de kassa werd hij, zo schrijft hij, vervelend behandeld. "O, dus jij bent die jongen die dameskleding past?" zou de kassamedewerker tegen hem hebben gezegd. "Je bent natuurlijk gewoon een heer, dus is het niet de bedoeling dat je bij de damesafdeling rondloopt. Mocht je nou écht per se kleding van de dames afdeling willen, dan moet je dat meenemen naar de herenafdeling en daar passen."

Gewoon een heer

Stijn viel vooral over de uitspraak: 'jij bent natuurlijk gewoon een heer'. "Jij hebt niks, maar dan ook niks over mijn gender en identiteit te zeggen of te bepalen. Weet je, prima nog als ik het zo nodig op de herenafdeling moet passen, maar dan kun je me terwijl ik met mijn kleren naar de paskamers loop mij netjes doorverwijzen naar een etage hoger. Deze manier van Zara hoe ik behandeld ben is ronduit kleinerend en discriminerend."

Stijn laat weten dat hij aangifte heeft gedaan van discriminatie tegen de Zara. Hij hoopt nog samen met het COC in gesprek te kunnen gaan met Zara. Inditex, het bedrijf achter Zara laat aan Editie NL weten dat ze het voorval betreuren. "Dit is echt niet onze manier van handelen" zegt een woordvoerder. "Wij zijn een multicultureel bedrijf met klanten met verschillende overtuigingen. Hij mag overal passen en er zijn absoluut geen regels dat heren niet bij de damesafdeling mogen passen."

De kleding die Stijn uiteindelijk gekocht heeft hangt weer in de kast "ik heb het één keer aan gehad maar ik wil het eigenlijk helemaal niet meer dragen. Mij zien ze voorlopig niet meer bij de Zara."  

   

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`