EditieNL

Nóg een Amerikaanse traditie naar Nederland: wat is Black Friday eigenlijk?

24 november 2016 15:46 Aangepast: 24 november 2016 17:15
Beeld © iStock

Vanavond viert heel Amerika Thanksgiving. Al jaren volgt na Thanksgiving Black Friday. Iedereen heeft de beelden van hysterische koopjesjagers weleens gezien: op Black Friday houden warenhuizen namelijk megasale. Nederlandse ketens doen hier nu ook aan mee. Maar wat is Black Friday nou eigenlijk?

Black Friday is altijd op de vrijdag na Thanksgiving. Op die dag kunnen de Amerikanen dus spotgoedkoop hun inkopen voor de feestdagen doen. Amerika-deskundige en journalist Jan Postma snapt wel waarom Nederlandse winkels hier ook aan meedoen. "De timing is erg goed", zegt hij. "Nederlanders zijn nu massaal op zoek naar sinterklaas- en kerstcadeautjes."

Black Friday is niet de eerste traditie die wij Nederlanders van de Amerikanen overnemen. De Amerikaanse feestdagen Kerst en Halloween, worden steeds populairder dan de Nederlandse tegenhangers Sinterklaas en Sint Maarten. "Nederlanders zijn een groot fan van de Amerikaanse cultuur", zegt Postma. "Veel films en populaire liedjes komen daar vandaan. Ook vinden we roddels over Amerikaanse sterren erg interessant. Wanneer iets Amerikaans dus naar Nederland komt, is het meteen cool."

Koopjesgekte

Black Friday is vooral berucht om de 'overdreven' taferelen. Er staan vaak erg lange rijen voor de winkels en op internet verschijnen regelmatig video’s van mensen die vechten om de laatste televisie. In Nederland lijken dit soort taferelen vrij onwaarschijnlijk. Jan Postma twijfelt of de koopjesdag wel vernieuwend genoeg gaat zijn in ons land. "Het moeten wel erg goede aanbiedingen zijn, anders zal deze trend niet aanslaan in Nederland", vertelt Postma. "In Nederland zijn we namelijk al gewend aan koopjes."

Alsnog sluit de Amerika deskundige niet uit dat de gekte ook over kan waaien. "Wanneer de winkeliers echt met hele lage prijzen gaan stunten, kunnen ook nuchtere Nederlanders erg wild worden."

Thanksgiving

De eerste Thanksgiving werd gevierd in 1621. De religieuze vluchtelingen uit Engeland, beter bekend als de Pelgrims, nodigden toen de lokale Indianen uit voor een groot oogstfeest na een succesvol seizoen. De Pelgrims wilden de Indianen bedanken voor hun hulp in 1620. Toen de Pelgrims aankwamen in het 'nieuwe land', hadden ze bijna niets te eten. Hun oogst was mislukt en de helft van de Pelgrims stierven door de honger.

Leden van de lokale Wampanoag stam kregen medelijden met de vluchtelingen en besloten om te helpen. Ze leerden de Pelgrims hoe ze mais, bonen en pompoenen konden verbouwen. Daarnaast lieten de Indianen zien hoe ze vissen vingen en waar ze zeevruchten konden vinden. Tijdens Thanksgiving wordt deze hulp herdacht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore