Ga naar de inhoud
EditieNL

Onderzoek naar zieke tweelingen: '25 procent komt op de intensive care terecht'

Beeld © Bron: Stefan Muller

Enrico Lopriore is de eerste hoogleraar tweelingen van Nederland. Hij gaat onderzoek doen naar alle complicaties die tijdens de zwangerschap van een eeneiige tweeling kunnen ontstaan. "Jaren geleden raakten kinderen met tweelingziektes zoals TTS vaak gehandicapt."

Stefan en Aleida werden op 24 mei de trotse ouders van tweeling Tess en Yara. De zwangerschap verliep verre van probleemloos. "Na 19 weken kwamen we erachter dat de tweeling TTS had. Na 26 weken dreigde zelfs een vroeggeboorte," vertelt vader Stefan aan Editie NL. Uiteindelijk werden Tess en Yara na 31 weken zwangerschap geboren. 

TTS (Tweeling Transfusie Syndroom) komt alleen voor bij eeneiige tweelingen die dezelfde placenta delen. Bij TTS neemt het ene kindje meer bloed en voedingstoffen uit de placenta waardoor de ander ondervoed raakt.

Eeneiige tweelingen lopen een groter risico omdat ze één placenta delen. Hoogleraar Enrico Lopriore van het Leidsch Universitair Medisch Centrum: "In de baarmoeder hebben ze minder ruimte om te groeien en geven ze elkaar bloed. Hierdoor lopen ze een groter risico om ziek te worden tijdens de zwangerschap."

Zwangerschap afbreken

Stefan en Aleida moesten na de diagnose meteen naar het Academisch Ziekenhuis in Leiden. "Je moet daar hele harde keuzes maken. Zoals het stoppen met de zwangerschap. Of een navelstreng laten afknijpen en de sterkste laten leven. Gelukkig konden wij een laserbehandeling krijgen en hoefden we die keuze niet te maken."

Thumbnail

Stefan en Aleida met tweeling Tess en Yara.

Vroeger gehandicapt

Drie procent van de zwangerschappen in Nederland is er een van een tweeling. 30 jaar geleden was dat nog maar 1,5%. Dit komt doordat steeds meer ouders een IVF-behandeling ondergaan. Van de eeneiige tweelingen belandt 25% na de geboorte op de intensive care. 

Enrico Lopriore: "Jaren geleden werden kinderen met tweelingziektes zoals TTS vaak gehandicapt. Nu is dat veel minder. Je ziet dus dat door onderzoek ze niet alleen kunnen overleven, maar ook veel beter kunnen leven en met minder beperkingen."

De ouders van Tess en Yara hopen dat hun dochters een onbezorgd en gezond leven tegemoet gaan: "Zware beperkingen door TTS sluiten de artsen nu uit. Maar ADHD, autisme, of een leerachterstand kunnen ze nog wel krijgen. Dit zie je pas na 4 jaar, 6 jaar of nog later."

De vroeggeboren Tess en Yara worden de komende jaren nog intensief begeleid. "Als we straks thuis zijn krijgen ze fysiotherapie. Tot hun zesde moeten we veel terug naar Leiden om gevolgd te worden," vertelt vader Stefan.

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Bron: Editie NL