Ga naar de inhoud
EditieNL

Worden we allemaal vegetariër door Netflix-film Okja?

Beeld © Okja Netflix

Sinds kort is de film Okja van regisseur Joon-ho Bong op Netflix te zien. De film gaat over een bijzondere vriendschap tussen Mija, een Koreaans plattelandsmeisje, en Okja, een genetisch gemanipuleerd varken. Zal deze film ervoor zorgen dat we minder vlees gaan eten?

De genetisch gemanipuleerde Okja belandt als biggetje op een berg in Zuid-Korea. Ze wordt op de boerderij liefdevol opgevoed door Mija en haar opa.

Wat Mija niet weet is dat het varken is gecreëerd door het grote voedselbedrijf Mirando en uiteindelijk geslacht zal worden voor consumptie. Als Okja na tien jaar wordt meegenomen door Mirando om geslacht te worden, zet Mija alles op alles om haar varken terug te krijgen. Daarbij krijgt ze hulp van het Animal Liberation Front.

Dieren krijgen een gezicht

Regisseur Joon-ho Bong geeft met Okja de dieren in onze vee-industrie een gezicht. Maar gaat deze film er ook voor zorgen dat mensen nu vegetariër worden? "Wat bijzonder is aan de film is dat deze inspeelt op een gevoel. De film laat een mooi contrast zien tussen hoe we omgaan met huisdieren en dieren die we eten," vertelt Anne Hilhorst van Wakker Dier aan EditieNL. 

De film zal er niet direct toe leiden dat we massaal het vlees laten staan, maar volgens Wakker Dier zet de film ons wel degelijk aan het denken. Ook Kirsten Palland van Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal denkt dat zo'n film wel aanzet tot nadenken. "De film geeft deels een beeld over waar ons vlees vandaan komt. Maar mensen moeten wel wat verder kijken." 

Klimaatbesparing net zo hoog als vegetarisch

"Als je rundvlees vervangt door kip of varkensvlees is je klimaatbesparing bijna net zo hoog als dat je volledig vegetarisch eet. Dit komt omdat vegetariërs vaak kaas eten als alternatief en kaas is klimaatbelastender dan kip," vertelt Palland aan EditieNL. "Noten en peulvruchten als alternatieve eiwitrijke voedingsmiddelen zijn beter voor het milieu."

Bekijk hier het tv-fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: