Heel veel vrouwen kunnen geen dag zonder hun favoriete make-up. Maar vaak weten ze niet dat hun mascara, lippenstift en foundation ook een houdbaarheidsdatum hebben, net als eten. Als je make-up na die datum nog gebruikt, kan dat leiden tot huidirritatie, ontstekingen en infecties.
Een pak melk gooien de meeste mensen direct weg zodra het over de houdbaarheidsdatum is, maar met make-up gaan we heel anders om. Daardoor zou het zomaar kunnen dat je je cosmetische producten veel te lang gebruikt. Volgens het Australische Choice gaat sommige make-up namelijk maar een paar maanden mee.
Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee zegt dat het heel erg verschilt per product hoe lang het houdbaar is. "Het maakt bijvoorbeeld heel veel uit of je make-up een poeder is", zegt ze. Dat is namelijk relatief lang houdbaar. "En een natuurlijk product is dan weer veel minder lang houdbaar."
Schimmels en bacteriën
Er staat op alle cosmeticaverpakkingen in Nederland een houdbaarheidsdatum in de vorm van een logo van een potje (zie rechts). Daar staat een getal in om aan te geven hoe lang een product houdbaar is. Maar zelfs als je op dat logo let, is dat getal vaak alsnog te optimistisch.
"De houdbaarheidsdatum gaat uit van een ideale situatie, uit onderzoek blijkt dat het vaak veel minder lang meegaat", legt Ultee uit. Veel producten gaan dus veel minder lang mee. Volgens Ultee kunnen er dan allerlei schimmels en bacteriën in je make-up komen. "Er is wel veel onderzoek gedaan naar hoeveel bacteriën er in mascara's van studenten zat en op lippenstift-testers in warenhuizen. Dat is echt om te griezelen."
Net als een pak melk
Cynthia Schultz van beautyblog Miss Lipgloss raadt dan ook aan om goed op te letten als je make-up gebruikt. "Net als met een pak melk in de koelkast moet je even aan make-up ruiken. En als het niet goed is, moet je het weggooien", zegt ze. "Dat is misschien lastig voor veel mensen, want als je veel betaald hebt wil je het ook lang gebruiken."
Toch zijn er volgens Schultz wel een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je beautyproducten langer meegaan. Bijvoorbeeld door een pompje te gebruiken bij sommige producten "Dat is hygiënischer dan een potje je steeds met je vinger in gaat", zegt ze. Ook door hygiënisch te werken en je handen te wassen tijdens het gebruik blijven cosmetische producten volgens haar langer houdbaar.
Ontstekingen of een puistje
Ook zou Schultz aanraden om mascara weg te gooien zodra het uitdroogt, en om na drie tot vier maanden de mascara sowieso te vervangen. "Vooral rond je ogen moet je opletten, je wilt geen ontstekingen of een puistje", zegt Schultz. "Je gaat er niet dood aan, maar het is toch vervelend."
Volgens Jetske Ultee is de houdbaarheid van je cosmetische producten ook heel erg afhankelijk van hoe je het bewaart, net als bij eten. "Er komen veel meer bacteriën op als het op warmere plekken komt." Zeker in de zomer is dat een risico. "Daar staan veel Nederlandse vrouwen niet bij stil."
Bekijk hier de reportage:
Houdbaarheid make-up volgens Choice:
- Deodorant: als je deo niet antibacterieel is gaat het ongeopend drie jaar mee, na opening zes maanden. Antibacteriële deodorant gaat een stuk langer mee
- Gezichtscrème en body lotion: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden
- Lippenstift en gloss: ongeopend vijf jaar, na opening een jaar
- Foundation: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden
- Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden
- Oliën en serums: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden
- Nagellak: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden
- Shampoo, conditioner en douchegel: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: