Ga naar de inhoud
EditieNL

Huishoudherrie zorgt voor gehoorschade: zo meet je hoeveel lawaai jouw apparaten maken

Archieffoto. Beeld © Getty Images

De lawaaiige stofzuiger wordt verleden tijd. Gehoorschade is een groot probleem en daarom vindt de Europese Unie dat huishoudelijk apparaten ook een toontje lager moeten. Want al het geluid hoger dan 80 decibel kan gehoorschade veroorzaken.

Vanaf deze maand mogen stofzuigers daarom niet meer worden gemaakt met een decibel hoger dan 80, dat is besloten door de Europese Commissie. Veel huishoudelijke apparaten overschrijden die grens.

Het verschilt per apparaat hoeveel decibel ze maximaal kunnen uitstoten. Wat betreft stofzuigers is er dus een limiet gelegd bij 80 dB. Maar voorheen haalden stofzuigers soms wel 90 decibel. 

Herriemakers

Dit zijn de grootste herriemakers thuis, die veel worden gebruikt. Hier zijn nog geen regels voor, maar die komen er wel. 

  • Hogedrukreiniger   108 dB
  • Bladblazer             105 dB
  • Haardroger              85 dB

Een grasmaaier heeft wel een limiet: tussen de 94 en 103 decibel. Als je een grasmaaier gebruikt, wordt aangeraden oordoppen te gebruiken. 

De Apps om geluid te meten

Wil jij weten hoeveel decibel jouw apparaten uitstoten? Dat kan met verschillende apps.

EditieNL-verslaggever Lonneke Haveman testte twee gratis apps, die beiden zowel in de App Store (iOS) en Play Store (Android) verkrijgbaar zijn.              

Decibel 10 - nauwkeurig, gratis

App Store - Android

Sound Meter - iets minder nauwkeurig, gratis

App Store - Android 

Andere apps

Betaalde apps kunnen veel beter zijn, de dB Decibel Meter krijgt een bijna 100 procent positieve rating in de App Store, maar kost 1.09 euro

De FNV heeft ook twee apps die je kunt gebruiken. 

App Store - Android

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.