EditieNL

Tonnie gaat voor kat Dotje naar Dierenvoedselbank: 'Zonder haar heb ik niets'

13 september 2017 16:56 Aangepast: 13 september 2017 16:56
Tonnie met zijn kat Dotje.

Huisdieren met een arme baas moeten zich soms behelpen. Daarom schieten burgers te hulp met een dierenvoedselbank, onder meer in Nijmegen. Ze zijn nog maar net begonnen, maar hebben al 260 klanten. Tonnie Evertse gaat ook, voor zijn kat Dotje.

Dotje is 10 jaar en belangrijk voor Tonnie. De Nijmegenaar heeft het niet breed, leeft van een uitkering en gaat sinds een paar jaar naar de Voedselbank. Sinds de opening van de Dierenvoedselbank Happy Feet in Nijmegen, gaat hij ook daar naartoe. Sindsdien heeft Dotje altijd genoeg eten, wat daarvoor geen garantie was. "Ik deed mijn best, maar soms redde ik het niet. Als ik dan geen voer had, vroeg ik anderen om hulp."

Jaarlijkse kosten huisdier

  • Hond - 760 euro
  • Kat - 395 euro
  • Konijn - 208 euro 

Dat hoeft dus niet meer. "Dotje kost 10 tot 15 euro in de maand. Ik ga elke week naar de Dierenvoedselbank, daardoor gaat het beter." 

Kat wegdoen?

Zou het niet beter zijn als Tonnie, die de eindjes soms bij elkaar knoopt, zijn kat weg doet? "Nee. Dat zeggen mijn kinderen ook weleens. Maar ja, wat heb ik dan in het leven? Als ze me Dotje ook nog af zouden pakken, wat heb ik dan nog?"

Dotje is belangrijk voor Tonnie. "Ik heb een reden om op te staan. Ze wacht bij de deur als ik thuis kom,komt bij me zitten of liggen. Ze knuffelt me. Toch fijn, anders zit ik hier ook alleen maar te kijken. Als ze dood zou gaan, zou Tonnie 'in tranen uitbarsten'. "Zonder huisdier heb ik niets meer om handen. Zo'n beestje hoort bij het leven."

Registratie en controle

Tonnie is niet de enige die naar de Dierenvoedselbank gaat, op dit moment heeft Happy Feet in Nijmegen 265 klanten. "Er komen er steeds meer bij", vertelt Diana Willemsen. Niet iedereen kan zomaar langskomen. "Mensen moeten bij de Voedselbank lopen. Als ze komen, kunnen we dat controleren." 

De mensen registreren hun huisdieren in het systeem van de Dierenvoedselbank. Als ze één kat hebben of twee honden, moet het daar ook bij blijven. Er mag geen huisdier bijkomen. "Dat zeggen we ook, daar zijn we heel streng in." 

Geen nieuwe dieren

Vaak hebben de mensen die dieren al heel lang en zijn ze, net als Dotje voor Tonnie, belangrijk voor ze. "Als mensen net een pup of kitten hebben, werken we niet mee. We waarschuwen mensen ook dat geen nieuw dier in huis moeten halen." 

Af en toe doen ze ook onaangekondigde controles. Als iemand vijf dieren heeft geregistreerd, controleren ze ook of dat daadwerkelijk zo is, of dat er na een tijdje nog steeds vijf dieren zijn. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`