EditieNL

Maastricht houdt intocht voor Kerstman: 'Over 20 jaar geen Sinterklaas meer'

07 december 2016 12:30 Aangepast: 08 december 2016 06:09
Archieffoto. Beeld © iStock

Na 5 december staat de decembermaand nog maar in het teken van één feest: Kerstmis. De decembertradities gaan steeds meer op elkaar lijken: na de Sint heeft de Kerstman nu ook een intocht, in Maastricht.

Waar de Sint nog op een stoomboot aankomt in het land, arriveert de Kerstman over land. Met een stoomtrein. Zodra hij eenmaal is aangekomen in de Limburgse hoofdstad stapt hij over op de bekende arrenslee, en rijdt hij naar een huis dat speciaal voor hem is neergezet in het centrum van de stad. Als het aan de lokale VVV ligt is dit over een paar jaar net zo ingeburgerd als de intocht van Sinterklaas. 

"Het is de bedoeling dat we dit elk jaar gaan doen", zegt Simone Rutten van VVV Maastricht tegen De Limburger. "We willen een nieuwe traditie vestigen." Cultuurtheoloog Frank Bosman denkt dat het best weleens zou kunnen aanslaan, ook door de discussie die er de afgelopen jaren is geweest rondom Sinterklaas. 

Politiek correcter dan de Sint

"Sinterklaas is natuurlijk omgeven met allerlei ingewikkelde zaken", zegt Bosman. "Naast de pietendiscussie zit er een historisch figuur achter. Daarmee vergeleken is de Kerstman volstrekt seculier, vrij van religie en traditie." De Kerstman zoals we die nu kennen komt volgens de cultuurtheoloog namelijk voort uit een combinatie van de Amerikaanse traditie van Santa Claus, en een reclamecampagne die Coca-Cola bedacht heeft in de jaren dertig. "Daardoor is hij in ieder geval politiek correcter dan de Sint." 

Het is overigens niet voor het eerst dat een Nederlandse stad de intocht van de Kerstman houdt, dat was in 2006 in Noordwijk. Toen was er heftig protest van verschillende Sinterklaasverenigingen, die bang waren dat Sinterklaas hierdoor zou kunnen verdwijnen. In Maastricht verliep het wat dat betreft rustig, maar Frank Bosman denkt dat die discussie nog steeds actueel is. 

Einde van Sinterklaas?

"Ik moet zeggen dat ik het jammer vind als we onze katholieke heilige zouden gaan vervangen door een Coca Cola-verschijning, maar ik vrees dat dat wel gaat gebeuren", zegt Bosman. "Ik voorspel dat we over twintig jaar geen Sinterklaas meer vieren, en dat ons land gewoon eerder begint met het vieren van kerst."

Een belangrijke reden die hij hiervoor noemt, is dat veel bedrijven het kerstfeest commercieel aantrekkelijker vinden dan Sinterklaas. Ook in Maastricht denkt Bosman dat dat een belangrijke reden is om de Kerstman een uitgebreide intocht te geven. "Ik snap het invoeren van een nieuwe traditie door Maastricht wel vanuit commercieel oogpunt en boerenslimheid, maar vanuit historisch oogpunt natuurlijk niet."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore