Ga naar de inhoud
EditieNL

Van eerste wee tot nageboorte: Mirjam legt geboortes tot in detail vast

Mirjam fotografeert tijdens de geboorte van baby Wess. Beeld © RTL Nieuws

Veel mensen zullen er niet aan moeten denken: een fotograaf die tijdens de geboorte van je kind alle intieme momenten vastlegt. Toch zijn er steeds meer stellen die er wel voor kiezen. Zo ook Janouschka en Wesley, de geboorte van hun zoon Wess werd gefilmd en gefotografeerd.

Het aantal geboortefotografen is in de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2011 kende Nederland er nog maar één. Maar inmiddels zijn dat er ongeveer vijftig. Onlangs is er zelfs een beroepsorganisatie opgericht, omdat er een groeiende vraag is naar professionele geboortereportages.

Geboorte en gelukstranen

"We wilden de emoties graag terugzien. Het is zo bijzonder, de geboorte van je kindje, dat wilden wij voor altijd vastleggen", vertelt Janouschka van der Spuij. Zoontje Wess werd in oktober geboren. Het stel huurde fotograaf Mirjam Cremer in en dat leverde prachtige foto’s op van de geboorte, maar ook van het doorknippen van de navelstreng en de gelukstranen van Wesley en Janouschka.

"Op het moment dat ik echt aanwezig ben en me met het geboorteproces ga bemoeien, dan ben je een storende factor en dan zijn ook die natuurlijke momenten weg en dat wil ik voor ouders juist graag vastleggen", legt Mirjam Cremer uit die al tientallen geboortes vastlegde. Ze vertelt hoe ze altijd op de achtergrond haar werk probeert te doen. "Eigenlijk moet je de sfeer in de foto kunnen proeven. Dan is hij geslaagd."

'Alleen bezig met eigen emoties'

Janouschka heeft geen moment getwijfeld heeft of ze wel een 'vreemde' bij de bevalling wilde. De aanwezigheid van Mirjam en haar filmende collega heeft ze nauwelijks opgemerkt. "Ik was alleen bezig met het bevallen en mijn eigen emoties. Ik had zelfs geen idee van hoe mijn vriend zich voelde."

Een aantal geboortefoto’s van Wess hangen al in huis. Nu is het wachten op het grote fotoboek. "Ik zou het zo nog een keer doen", vertelt Janouschka. "Bij de volgende."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.