EditieNL

'Slapen met je hond is goed voor je nachtrust'

12 september 2017 13:55 Aangepast: 12 september 2017 16:43
Beeld © iStock

Slaap jij 's nachts slecht? Overweeg dan eens om je hond in je slaapkamer te laten slapen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die met hun huisdier in de slaapkamer slapen, een betere nachtrust hebben.

Nog geen jaar geleden werd beweerd dat slapen met je huisdier slecht zou zijn voor de gezondheid. Dit zou komen door een soort mijt die rondom de ogen van dieren leven. Deze mijten zouden overgedragen worden en jeukende en gezwollen ogen veroorzaken bij mensen. 

Veilig gevoel en ontspannend effect

Maar volgens onderzoek van Mayo Clinic in Arizona is er dus wel een reden om toch met je hond te slapen. Sterker nog: ze moedigen het de slechte slapers onder ons juist aan. De onderzoekers testten het slaapgedrag bij 40 mensen en een aantal honden. Het onderzoek is gedaan met honden vanaf een half jaar oud. 

Wat bleek: zowel de mensen als de dieren sliepen samen beter. "Dit komt omdat de aanwezigheid van je huisdier een veilig gevoel creëert", vertelt de auteur van het onderzoek Lois Krahn al na eerder onderzoek in 2014. "Dat is één reden, en daarnaast geeft een rustige hond of een spinnende kat een ontspannend effect op ons."

Niet in alle situaties geschikt

De 'aangeraden slaapefficiëntie' - de totale tijd dat je daadwerkelijk slaapt als je in bed ligt - is 80 procent. De deelnemers die de nacht doorbrachten met hun hond, hadden een gemiddelde slaapefficiëntie van maar liefst 83 procent. 

"Leg je huisdier wel aan het voeteneinde of naast het bed. Ze kunnen 's nachts nogal bewegelijk zijn, waardoor je nachtrust weer verstoord kan worden", vertelt Krahn. Daarnaast is het niet in alle situaties geschikt. "Mensen met astma of dierenallergieën moeten hun dier natuurlijk uit de slaapkamer houden."

'Maak zelf de inschatting'

Ook vertelt ze dat het niet voor alle huisdieren geschikt is. "Het hangt af van het karakter van het dier, probeer hier dus zelf een goede inschatting in te maken. Je kent je eigen huisdier uiteindelijk het beste." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore