Ga naar de inhoud
EditieNL

Vergeet borden, in 2017 eten we alleen nog maar uit kommen

Een 'poké bowl' op Instagram. Beeld © Instagram @tphommachanh

Op Instagram kun je er bijna niet meer omheen: #foodbowls, waarbij gerechten worden geserveerd in één kom. Het eten is vaak gezond, makkelijk én staat heel mooi op foto's. Alle ingrediënten voor een foodtrend dus.

"De trend heeft zich dit jaar ingezet, maar in 2017 kunnen we er écht niet meer omheen", zegt culinair journalist Denise Kortlever. "De bowl wordt alleen maar populairder." Volgens haar gaat het niet om één soort voedsel, maar is het vooral de manier van eten serveren in een kom die steeds hipper wordt. Als gevraagd wordt naar voorbeelden kan Kortlever direct een hele rits opnoemen: "Burritobowls, saladebowls, smoothiebowls, ramen, pho en nog heel veel meer." 

Poké bowl

Ook verwacht Kortlever dat de 'poké bowl' snel populairder zal worden het aankomende jaar. Dat is een soort vissalade uit Hawaii, die vaak gemaakt wordt met tonijn, bosui, sojasaus en verse groentes. De afgelopen maanden zijn er al drie restaurants geopend die alleen dit gerecht maken. Bijvoorbeeld 'Poké Perfect', dat in oktober in Amsterdam is geopend.

"Ik kende het concept uit de States waar het echt super populair is, maar hier in Nederland was het tot dit jaar nog volledig onbekend", zegt mede-oprichtster Quinta Witzel. "Poké betekent 'gesneden' of 'in stukjes', kortom: het zijn losse stukjes in een kom."

In Hawaii wordt het alleen met rauwe vis gemaakt, maar volgens Witzel hebben ze het wel wat moeten aanpassen naar de Nederlandse markt. "We verkopen de bowls niet alleen met zalm, tonijn en garnalen, maar ook met tofu en gegrilde kip."

Licht en ontspannen

Culinair journalist Kortlever denkt dat het eten uit kommen heel erg past bij deze tijd. "Gerechten in een kom staan symbool voor een nieuwe, lichte en ontspannen manier van eten", zegt ze.

Ook het feit dat dit het goed doet op Instagram maakt de hype volgens haar alleen maar groter. Instagram wordt namelijk steeds belangrijker in het bepalen van de voedseltrends. 

'Echt heel erg lekker'

Maar los van het uiterlijk zijn volgens Kortlever de gerechten die in kommen worden opgediend vaak ook gewoon heel erg lekker. Zeker als je ze zelf maakt kun je er alle kanten mee op.

Veel foto's op Instagram zijn van kommen vol met sla en groentes, maar als je zin hebt in een stevigere maaltijd kan dat natuurlijk ook zegt Kortlever. "Bowls zijn ook perfect voor comfort food, iets waar we in deze roerige tijden allemaal behoefte aan hebben." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: