EditieNL

Geerte vecht boete wildplassen aan: 'Er zijn te weinig plekken voor vrouwen'

11 september 2017 13:22 Aangepast: 11 september 2017 21:08
Geerte Piening Beeld © EditieNL

Iedereen zal het wel eens hebben meegemaakt: na een avondje stappen de kroeg uit lopen met een overvolle blaas, en nog een lange reis naar huis voor de boeg. Dit overkwam ook Geerte Piening (23), die besloot buiten te plassen. De boete die ze kreeg, vecht ze aan omdat er nergens plekken zijn voor vrouwen.

Na een lange avond dansen aan het Amsterdamse Leidseplein gingen de lichten aan, en was het tijd om naar huis te gaan. Geerte voelde ineens dat ze nog moest plassen, maar in de kroeg mocht ze niet meer naar de wc. "Ik voelde dat ik het niet meer tot thuis zou redden, en er waren nergens andere plekken waar ik terecht kon", zegt ze. 

Dus besloot ze buiten een plekje te zoeken, maar dat kwam haar op een flinke boete te staan. "Vriendinnen waarschuwden me nog dat er agenten aan kwamen, maar ik kon niet meer stoppen", zegt ze. "Ze hebben wel keurig gewacht tot ik klaar was."

Twee plekken voor vrouwen

Het plasje kostte Geerte 140 euro boete, en 7 euro administratiekosten. Het is inmiddels twee jaar geleden dat de boete is uitgeschreven, maar het komt nu pas voor de rechter. Geerte heeft namelijk besloten de zaak aan te gaan, omdat ze het oneerlijk vindt dat er nauwelijks plekken zijn waar vrouwen hun behoefte kunnen doen. 

"Er zijn in Amsterdam twee plekken voor vrouwen, tegenover vijfenveertig voor mannen", zegt Geerte. Dat is volgens haar niet bepaald gelijkwaardig te noemen. "Ik wil gewoon aan de kaak stellen dat er te weinig plekken voor vrouwen zijn."

'Het mag gewoon niet'

Geerte weet niet zo goed wat ze van de zaak moet verwachten. Zelf weet ze wel dat ze juridisch gezien verkeerd zit, maar ze hoopt in ieder geval een punt te kunnen maken. "Ik zit natuurlijk fout, want het mag gewoon niet", zegt ze. "Maar het gaat sowieso om het principe."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`