EditieNL

Michelle (25) strijdt voor plek in ijskoude race: 'Alles voor die sledetocht'

13 december 2016 15:10 Aangepast: 13 december 2016 16:36
Michelle tijdens een van haar reizen. Beeld © Michelle van Rossenberg

Een sledetocht van 300 kilometer, dwars door Noorwegen. Veel mensen zouden bedanken voor de ijskoude tocht, maar het is de grote droom van de Utrechtse Michelle van Rossenberg (25). Zij zet alles op alles om de Fjällräven Polar wedstrijd te winnen.

In de Fjällräven Polar Race draait alles om doorzettingsvermogen. In een door honden voortgetrokken slede trekken de deelnemers door de sneeuwlandschappen van Noorwegen en Zweden. Niet iedereen kan meedoen. Per groep landen (regio) maken er twee personen kans om te winnen. De eerste wordt gekozen door het publiek, door middel van stemmen, en de tweede door een vakjury. 

Michelle strijdt in de Benelux voor de felbegeerde eerste plek en kan aan niks anders meer denken. "Het is echt mijn droom om mee te kunnen. Ik ben er constant mee bezig: Ik sta er mee op, slaap bijna niet, ik adem die wedstrijd."

Liefde op het eerste gezicht

Michelle's liefde voor Noorwegen begon allemaal bij haar vriend. "Hij wilde er heel graag naartoe. Ik had er zelf nog niet zo over nagedacht, maar het leek mij superleuk", zei Michelle. Twee jaar terug gingen de twee voor het eerst naar Noorwegen. "Het was liefde op het eerste gezicht. Elke bocht die je met de auto omgaat, staat er weer een prachtig schilderij van omgeving op je te wachten”.

Vooral de eerste wandeltocht staat goed in haar geheugen gegraveerd. "We gingen vier uur hiken bij de Preikestolen, terwijl ik daar helemaal niet van hield. Elke tien minuten zat ik te zeuren, maar toen we de top hadden bereikt was dat echt magisch. Vanaf dat moment wilde ik niet meer anders".

Thumbnail

Geen druk, alleen maar rust

Wat Michelle naast de mooie natuur erg aanspreekt is dat ze daar niet die druk voelt, die ze in Nederland wel ervaart. "In Nederland moet je altijd maar opschieten en als je iets te langzaam wegrijdt van het stoplicht wordt er al getoeterd. In Noorwegen is dat totaal anders. Je kunt hier makkelijk een paar uur rondrijden zonder iemand tegen te komen".

Ook het Noorderlicht veroverde meteen haar hart. "Het Noorderlicht is echt alles wat je denkt dat het is, maar tegelijkertijd ook niet. Heel bijzonder. Ik heb ook hele erge heimwee en wil zo snel mogelijk weer terug." 

Thumbnail

'Mysterieuze Belg'

Michelle twijfelde dan ook geen moment toen ze hoorde dat ze een reis door de arctische wildernis kon winnen. Maar helaas staat ze op dit moment nog op de tweede plek, want een 'mysterieuze' Belg heeft meer stemmen.

"Hij staat flink wat stemmen voor en ik zou willen dat ik wist hoe hij het voor elkaar heeft gekregen", gaat ze verder. "Hij heeft namelijk nauwelijks wat op social media geplaatst en als je dat naast mijn campagne legt, lijkt het een wat scheve verhouding". Maar Michelle laat zich niet makkelijk uit het veld slaan. "Ik probeer mij vooral te focussen op mijn wedstrijd en gewoon zoveel mogelijk stemmen te verzamelen."

Stichting

Op 15 december wordt bekendgemaakt wie er mee mogen op expeditie, maar tot die tijd kun je Michelle helpen door te stemmen op Fjällräven Polar. Daarnaast help je daar niet alleen Michelle mee, maar steun je ook Stichting No Guts No Glory. Een stichting dat geld inzamelt voor behandelingen tegen kanker die nog niet vergoed worden door zorgverzekeraars.

Voor iedere stem die ze ontvangt, maakt ze 1 cent over naar de stichting. En als ze wint verdubbelt ze het bedrag. "Ik vind het heel mooi om niet alleen mezelf aan een droom te helpen, maar ook anderen te kunnen helpen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`