EditieNL

'Als je meer romantische komedies kijkt, word je een beter mens'

14 december 2016 18:11 Aangepast: 14 december 2016 18:11
Archieffoto. Beeld © iStock

Met de kerst voor de deur, komen de gebruikelijke romantische komedies die je al honderd keer hebt gezien weer op de buis. Het kan geen kwaad die nog eens te kijken, je wordt er namelijk een beter mens van.

Volgens psychologen van de Universiteit van Buffalo zou het regelmatig kijken naar deze sappige en voorspelbare verhaallijnen ons betere mensen maken. Het herhaaldelijk zien van romantische films zorgt er namelijk voor dat de gevoeligheid van vier van de vijf morele intuïties stijgt. De vijf morele intuïties zijn: zorg, eerlijkheid, loyaliteit, respect voor gezag en puurheid.

Vier groepen

87 studenten van de universiteit werden gevraagd om vijf weken lang twee keer per week twee twee films te kijken. De studenten werden opgedeeld in vier groepen: een groep keek alleen romantische komedies,  een andere groep alleen actiefilms en twee groepen kregen beide genres voorgeschoteld, maar wel in verschillende verhoudingen. De ene groep kreeg meer actie te zien, de ander meer romantiek.De films waren allemaal minstens vijftien jaar oud en hadden allemaal even goede kritieken.

Na deze vijf weken werden de studenten 30 verschillende stellingen voorgelegd als 'Rechten zijn de belangrijkste vereisten voor een maatschappij' en 'Mensen moeten loyaal zijn aan hun familieleden, zelfs als ze wat verkeerd hebben gedaan'.

Alleen effect bij romantische komedies

Uit het onderzoek blijkt dat degenen die alleen romantische komedies hebben gekeken gevoeliger waren bij vier van de vijf morele intuïties, behalve bij puurheid. Bij geen van de andere groepen ontstond dit effect. 

De onderzoekers hadden verwacht dat in de groepen met verschillende filmgenres ook verschillende morele principes zouden worden beïnvloed, maar alleen bij romantische komedies is dat zo. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom juist romantische komedies dit effect hebben. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore