EditieNL

Hond op kantoor komt baasje duur te staan

23 december 2016 13:43 Aangepast: 23 december 2016 14:27
Archieffoto Beeld © ANP

Een opmerkelijke rechtzaak in Rotterdam: een vrouw is naar de rechter gestapt omdat haar baas iedere dag zijn hond mee naar kantoor nam. Niet omdat de hond vervelend was, maar omdat ze hartstikke allergisch was voor de husky.

De klachten bij de 31-jarige werkneemster begonnen een jaar geleden toen de husky voor het eerst mee naar kantoor kwam. Zijn baasje nam hem mee omdat hij niet alleen thuis kon zijn. Na een halfjaar liepen de gezondheidsklachten zo erg op, dat ze zich vaak ziek moest melden. 

Allergisch voor de hond

Om te bevestigen dat de hond de oorzaak van haar problemen was, ging de vrouw naar de longarts om zich te laten testen. Het resultaat: ze is allergisch voor huisstofmijt, grassen en honden. 

De werkgever deed er alles aan om het probleem op te lossen, zonder dat de hond thuis moest blijven. Hij verving het tapijt op kantoor door laminaat, schafte een luchtverfrissingsapparaat aan en liet het kantoor wekelijks schoonmaken door een bedrijf. Maar de klachten van de vrouw bleven. 

Dure rechtszaak

Omdat er in de wetgeving niets zwart-op-wit staat over honden op het werk, stapte de vrouw naar de Rotterdamse kantonrechter. De vrouw vond dat de baas de hond belangrijker vond dat zijn werknemer. 

Lisette van Dinter, de advocate van de vrouw, vond het een bijzondere zaak. "Sinds de nieuwe wetgeving is dit nog nooit eerder voorgekomen in Nederland", vertelt ze aan Editie NL. "Bij 99 procent van de zaken is het niet de werknemer maar de werkgever die met dit soort zaken naar de rechter gaat."

De advocate

De rechter heeft er uiteindelijk voor gekozen om de arbeidsovereenkomsten van de vrouw te ontbinden. Oftewel, ze is ontslagen maar krijgt een vergoeding. Het is daardoor voor de werkgever een duur grapje geworden: hij is in totaal is 4.000 euro kwijt aan een vergoeding voor de vrouw, een transitievergoeding en proceskosten. Maar, de hond mag blijven.

Had de vrouw niet gewoon ontslag kunnen nemen? "Ja, maar dit was een slimme keuze van haar", zegt Van Dinter. "Ze is een alleenstaande moeder en als ze ontslag had genomen was ze meteen in de bijstand terecht gekomen. Nu heeft ze in ieder geval de (transitie)vergoeding om aan een nieuwe baan te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore