Ga naar de inhoud
EditieNL

Tanken met nieuwe brandstof: Is jouw auto klaar voor E10?

Beeld © iStock

Tank jij ook weleens in België vanwege de goedkopere benzine? Dan is het handig om te weten dat daar in 2017 alle Euro 95-benzinepompen overschakelen op de brandstof E10. Een benzinesoort waar niet elke auto tegen kan. Maar hoe weet je of jouw auto E10-geschikt is?

E10-benzine is een combinatie van 90 procent fossiele brandstof en tien procent ethanol. Door de verminderde hoeveelheid fossiele brandstof in E10 is de benzine beter voor het milieu. Voor tien procent van de auto's geldt echter dat ze niet geschikt zijn voor het gebruik van E10.

Motor gaat eraan kapot

Zo kunnen rubber-, kunststof- en aluminiumonderdelen van auto's beschadigd raken door het ethanol in de E10-brandstof. "Het kan met name schadelijk zijn voor oude auto's. De motor kan er kapot aan gaan", zegt Ad Vonk van de ANWB. In een test met een auto die E10-ongeschikt was ontdekten onderzoekers een gat in de hogedrukbrandstofpomp. Niet iets waar je als autobezitter op zit te wachten dus.

Check je auto

Maar hoe weet je dan zeker of je met je auto zorgeloos E10 kunt tanken? "Kijk even goed of jouw auto wel E10-geschikt is voordat je het tankt", aldus Vonk. Checken kan onder andere op de site E10check.nl

En als je dan toch per ongeluk E10 tankt is er volgens auto-expert Erik Jan de Jong nog geen man overboord: "Het is niet zo ernstig als benzine tanken in een dieselauto, maar het is wel aan te raden om dan zo snel mogelijk gewone benzine bij te tanken om het ethanolgehalte te verlagen."  

Nederland

Ook Frankrijk heeft inmiddels bijna al haar Euro 95 pompen vervangen voor E10 punten. In Nederland en Duitsland wordt E10 wel aangeboden, maar niet in plaats van Euro 95. Voorlopig kun je hier de oude vertrouwde benzinesoort dus nog gewoon tanken.

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: