EditieNL

Zij kunnen niet machteloos toekijken en zamelen in voor Sint Maarten

08 september 2017 14:53 Aangepast: 08 september 2017 17:09
Samantha Jane Schoën zamelt zaklampen in voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint Maarten. Beeld © Editie NL

Het Rode Kruis heeft gironummer 5125 geopend voor noodhulp aan Sint-Maarten na orkaan Irma. Voor sommige mensen met vrienden of familie voelt het niet goed om het alleen aan de grote hulporganisaties over te laten. Zij zijn zelf een inzamelingsactie begonnen.

Samantha verzamelt zaklampen

Samantha Jane Schoën: "Ik heb een vriend die van Sint Maarten komt. Hij was er in 1995 ook bij, dus hij weet wat nodig is. Na eten en drinken is licht het belangrijkste, vertelde hij. Dat is er nu niet. De oproep is er nu pas net uit. De eerste tien lampen zijn binnen, maar er is veel meer beloofd. Ik hoop op 25.000 uit te komen. Ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik weet ook niet hoe ik het daar krijg. Maar een kennis werkt bij Defensie en die heeft al beloofd lijntjes uit te zetten. Anders gaan we zelf het leger of hulporganisaties aanschrijven. Die kunnen het meenemen op hun vluchten."

Rachella zamelt kinderkleding in 

Rachella Martina: "Mijn nichtje woont op het eiland en heeft een kind. Zij heeft mij laten weten dat kinderkleding daar erg duur is. Als ik daar zou zitten als moeder, zou ik meteen denken aan mijn kind. Het is op dit moment nog moeilijk om spullen naar Sint Maarten te krijgen, maar ik vind het al wel belangrijk om nu in te zamelen. Ik heb al ontzettend veel berichtjes en reacties gehad en veel mensen beginnen zelf met inzamelen en brengen de spullen dan naar mij. Ik wil via mijn nichtje zorgen dat het op de juiste plekken terechtkomt."

Miniatuurvoorbeeld

Jacob geeft benefietconcert

Jacob Streefkerk geeft in oktober een benefietconcert met zijn band Orange Grove: "De helft van de band komt van Sint Maarten. We komen er ook vaak. Ik heb de orkaan in 1995 meegemaakt. We weten wat ze te wachten staat. Dit is niet een, twee, drie over. Dus willen de mensen financieel helpen en het verhaal blijven vertellen." 

Debby zamelt in voor ziekenhuis

Debby Thomas-Dorsman: "Een vriendin van mij is cardiologe in het ziekenhuis op Sint Maarten. Zij heeft mij verteld dat alles is verwoest op het eiland en dat er hulp nodig is. Zij heeft mij gevraagd om een fundraising op te zetten voor het ziekenhuis. Ik wilde natuurlijk meteen helpen. Er zijn heel veel initiatieven om Sint Maarten te helpen, maar mensen weten niet altijd wat ze wel of niet kunnen vertrouwen. Gelukkig helpt meer publiciteit daarbij. Het geld komt op mijn rekening en ik zal dit uiteindelijk sturen naar het Sint Maarten Medical Centre. Bij 5.000 euro stuur ik het op. Ik wil uiteindelijk 25.000 euro ophalen."

Angelo zamelt spullen en kleding in

Angelo Hasselt: "Ik kom oorspronkelijk uit Sint Maarten en heb er ook familie wonen. Samen met zes andere mensen die ook van de eilanden komen, wil ik graag wat doen. Ik ga niet stil zitten na het zien van de beelden. Het plan is zoveel mogelijk spullen en kleding in te zamelen. Geld heeft op dit moment geen zin, omdat het in Sint Maarten niet mogelijk is om spullen te kopen. Doordat wij mensen kennen op de eilanden krijgen wij, zodra er weer vervoer mogelijk is, de goederen snel op de juiste plekken. Wij weten ook hoe het is om zo iets mee te maken. Als je moet wachten op grote organisaties kan de hulp soms mentaal gezien te laat komen."

Miniatuurvoorbeeld

'Make Sint Maarten Great Again'

Na uren machteloos kijken naar filmpjes op sociale media wist Patrick Marcelino​ het zeker: 'Ik moest en zou iets gaan doen!', schrijft hij op zijn Facebookpagina. 'Want machteloos toekijken hoe je vrienden en kennissen alles kwijtraken is het vreselijkste gevoel wat ik ooit heb gevoeld.' Patrick en een paar vrienden zamelen allerlei spullen in, van eten tot kleding en batterijen. Ze nemen ook donaties aan. De naam van de actie: Make Sint Maarten Great Again.

Stuur geen spullen maar geef geld

Het Rode Kruis roept op om geen spullen in te zamelen, maar geld te doneren. "We roepen iedereen op met 'Kom In Actie' om cupcakes te bakken, flessen in te zamelen, wat maar geld oplevert. Dat veel mensen zo betrokken zijn is heel fijn, maar op dit moment helpt geld het beste. Doe al die andere dingen nog niet", zegt een woordvoerder van de hulporganisatie.

Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire Hulpverlening en Wederopbouw aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is het daarmee eens. "Geld is het belangrijkste." Doneren kan via een organisatie, zegt de hoogleraar, of rechtstreeks aan iemand die je via via kent in Sint Maarten of een instantie op Sint Maarten.

Over gebrek aan goederen op het eiland hoeven we ons geen zorgen te maken, denkt Hilhorst. "Reken maar dat er snel weer bevoorraad gaat worden."

Zie ook: 'Zamel geen spullen in voor Sint Maarten maar geef geld'

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`