EditieNL

SIRE-campagne alleen gericht op jongens, maar moeten meisjes niet ook ravotten?

25 juli 2017 16:26 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © iStock

Niet alleen jongens, maar ook meisjes moeten meer ravotten. SIRE is een campagne gestart waarin ze erop wijzen dat jongens meer jongens moeten mogen zijn, stoeien, klimmen, ravotten. En meisjes dan?

Jongens worden, volgens SIRE (Stichting Ideële Reclame), vaak afgeremd in hun gedrag. "Jongens zoeken grenzen op en op die manier leren ze. Als je ze dan straft, rem je ze af en rem je dus ook de ontwikkeling. Daar willen we aandacht aan besteden", vertelt directrice Lucy van der Helm aan EditieNL. 

Cliché 

Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei leren niet alleen jongens door te dingen te ondernemen, ook meisjes leren hiervan. "Als je in een boom klimt of uit een boom springt, leer je inschatten en als je op straat speelt, leer je uitkijken in het verkeer", legt Beckers uit. 

Ze staat niet achter de campagne. "Ik vind de campagne stigmatiserend, een clichébeeld. Alsof alleen, en alle, jongens behoefte hebben aan klimmen en stoeien. Jongens mogen hier niet geremd in worden, maar meisjes ook niet, niemand. Laat ze doen wat ze zelf willen", adviseert Beckers. 

Toch alleen voor jongens 

Desondanks blijft SIRE achter zijn campagne staan en blijven ze het richten op de jongens. "Wat we zeggen: jongens en meisjes zijn gelijk, maar niet hetzelfde", vertelt Van Der Helm. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore