EditieNL

Gevaarlijke fitnesstrend: sneller gespierd door afknellen van je spieren

08 september 2017 12:08 Aangepast: 08 september 2017 12:40
Een sporter die de 'blood flow restriction training' gebruikt. Beeld © Instagram powerfitperformance

Je benen en armen afknellen om je spieren te trainen. De Bloodflow Restruction Training is bedoeld voor revalidatie, maar ook gewone sporters in de sportschool maken er gebruik van. Dat laatste is een gevaarlijke ontwikkeling, zeggen fysiotherapeuten.

In Nederland zijn er vier centra die de nieuwe techniek gebruiken om sporters met een blessure of na een operatie snel weer op de been te helpen.

Sneller spiermassa kweken

Fysiotherapeut Rogier Bokelman begeleidt dat soort revalidaties. "Door bijvoorbeeld het been af te binden, krijgen de spieren daar veel minder zuurstof. Een spier gaat dan eerder verzuren en wordt daardoor sneller door het lichaam aangezet tot het kweken van meer spiermassa."

De techniek komt oorspronkelijk uit Japan en wordt Kaatsu genoemd. Via Amerika is de trend naar ons overgewaaid. 

Pronken met spierbonken

Volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is het belangrijk dat fysiotherapeuten hiermee experimenteren en zo nieuwe technieken ontdekken. Maar deze innovatie heeft ook een keerzijde: ook amateursporters in de sportschool gebruiken Bloodflow Restruction Training. Zonder begeleiding.

Dat is nu vooral nog in de Verenigde Staten aan de hand. Op Instagram pronken fitnessfans met hun bonken van spieren. Voor hen is het een snelle manier om spieren te krijgen zonder er hard voor te hoeven trainen. 

Trombose of bloedpropje

Maar sportfanaten, pas op. Het is geen goed idee om daar zomaar zelf aan de slag te gaan, waarschuwen de fysiotherapeuten. Het risico op trombose ligt op de loer en als je door het afbinden een bloedpropje krijgt dat doorschiet naar je hersenen, kan dat een herseninfarct opleveren. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`