EditieNL

Zijn de spinnen dit jaar enger en groter?

20 september 2011 15:57 Aangepast: 20 september 2011 16:48

Het veel mensen opgevallen dat de spinnentijd alweer is aangebroken. Maar zijn de spinnen dit jaar nu extra groot en eng? Of is dit onze fantasie?

Veel foto's!

Ons viel het op dat veel mensen enge huisspinnen vonden en hier ook foto's van op facebook zetten. En ook werd er veelvuldig gereageerd op onze oproep om foto's in te sturen (zie hiernaast)! Want de 'gewone' huisspin lijkt dit jaar wel groter geworden? Hoog tijd om eens uit te zoeken wat er nu wel en niet waar is over spinnen. Wij zetten alles voor u op een rijtje!

Spinnenexpert Aart Noordam licht de volgende brandende vragen toe:

Waarom zien we ze juist NU in huis? "Van sommige soorten opvallende huisspinnen zijn de mannetjes nu volwassen. Deze gaan op zoek naar de vrouwtjes, die zich verbergen in hoekjes. De mannetjesspinnen trekken dus het hele huis door, daarom zien we ze."

Zijn ze door de slechte zomer groter dan ooit? "Nee, dat is een fabeltje. Verschillende soorten houden altijd dezelfde grootte."

Zo'n spin komt nooit alleen, zijn altijd met z'n tweeen? "Nee, spinnen zijn eigenlijk hele solitaire dieren die onafhankelijk van elkaar leven. Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is."

Trekken spinnen in de maanden september en oktober massaal naar binnen? "Nee, ze leven eigenlijk het hele jaar door binnen in je huis alleen zag je ze dus niet. Nu gaan ze op zoek naar voedsel of naar vrouwtjes en dan laten ze zich zien.

Kan een spin bijten? "Ja, een spin kan bijten alleen is dat in Europa nooit erger dan een wespensteek. Maar bij veruit de meeste soorten voel je niet eens iets."

/components/actueel/editienl/nieuws/501-01-2011article

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore