EditieNL

Sjeik: 'Joden zijn nakomelingen van varkens'

19 februari 2012 11:47 Aangepast: 20 februari 2012 12:55

De islamitische 'haatsjeik' Haitham al-Haddad sleept iedereen die hem een extremist noemt voor de rechter. De sjeik is berucht om zijn antisemitische uitspraken , maar ontkent dat zelf.

In 1994 bezocht Haitham al-Haddad (pica hiernaast) voor het eerst Nederland. Vanuit het vliegtuig zag hij groene akkers en kleurrijke bloemenvelden. Hij was onder de indruk, zo blijkt in het filmpje hiernaast.

Dol op Amsterdam

De sjeik is dol op Amsterdam. Zo sprak hij al eerder op een congres in onze hoofdstad. Daar zei hij toen dat islam 'de totale onderwerping aan God' betekent. Een voorbeeld daarvan vond hij het dragen van een nikab door een vrouw.

Wat is zijn CV?

Al-Haddad heeft Palestijnse ouders maar is geboren en getogen in Saoedi-Arabië. Daar werkte hij voor prominente islamgeleerden en studeerde hij computerwetenschappen .

Hij woont nu al zo'n tien jaar in Londen. In een interview met de NOS zei al-Haddad dat hij zich een 'westerling' voelt. Stenigen, hoewel een wet van Allah, hoeft volgens hem in niet-moslimlanden niet gepraktiseerd te worden. Hij ontkent dat hij antisemitische uitspraken heeft gedaan.

'Joden zijn nakomelingen van apen'

Maar op internet circuleren heel andere bronnen. In een preek uit 2001, haalt hij hard uit tegen de Joden. Het zijn volgens hem "vijanden van God, nakomelingen van apen en varkens". Hun wapens zijn de 'wapens van de duivel'. Niet alleen Palestijnen, zegt hij, maar álle moslims moeten tegen hen ten strijde trekken.

LEES OOK

De Balie verdedigt de komst van Haatsjeik

Omstreden sjeik wil toch naar Amsterdam komen

Omstreden sjeik niet welkom op VU

Interview met de haatsjeikMEER EDITIE NIEUWS/components/actueel/editienl/nieuws/1001-02-2012article

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`