EditieNL

'Vliegtickets op dinsdag het goedkoopst'

05 maart 2012 14:13 Aangepast: 05 maart 2012 20:17

Vliegticket boeken? Doe het op dinsdagmiddag. Dat is één van de beste momenten voor het boeken van een goedkoop vliegticket.

Omdat veel consumenten hun tickets boeken in en rondom het weekend, zijn de tarieven dan vaak hoger. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Een goedkoop ticket boek je zo

Luchtvaartmaatschappijen passen listige trucs toe om zoveel mogelijk geld te verdienen aan een vliegtuigstoel. Om een goedkoop ticket te boeken, is het niet altijd verstandig om langer dan 8 maanden voor vertrek een ticket te boeken. De prijzen schommelen sterk, is een toestel nog niet vol vlak voor vertrek dan gaan de tarieven voor intercontinentale vluchten vaak nog omlaag.

Last-minutes boeken binnen Europa, levert ook vaak teleurstellingen op.

Tips

Vergeet ook niet om administratiekosten te checken. Dat scheelt je zo 60 euro. En check ook sites van luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten. Luchtvaartmaatschappijen zoals Emirates, Etihad, Qatar en Oman Airways stunten nog steeds met vluchten naar Azië, Afrika en de Pacific.

Meer tips van de Consumentenbond hiernaast.

LEES VERDER

Biologische sigaret in de maak

VIDEO: Doutzen Kroes naakt voor WNF

VIDEO: ANWB start pechhulp voor fietsen

Tips voor goedkope tickets (Bron Consumentenbond)

Boek niet te vroeg: Als je niet in de maanden juli en augustus of rond Kerstmis gaat reizen is er geen noodzaak om 8 tot 11 maanden voor vertrek al een ticket te kopen. De prijzen fluctueren en dus is de kans op tussentijdse prijsverlagingen erg groot.

Zoek naar Flash Sales: De luchtvaartmaatschappijen laten je tijdelijk profiteren van goede aanbiedingen: ‘flash sales’. Hierbij moet je binnen twee tot zeven dagen je ticket boeken. Advies: maak er gebruik van als je binnen drie maanden wilt vertrekken.

Kijk ook naar buitenlandse tickets: Luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten zoals Emirates, Etihad, Qatar en Oman Airways stunten nog steeds met vluchten naar Azië, Afrika en de Pacific. Voor goede aanbiedingen moet je op hun eigen websites zijn. Daarnaast vind je ook goede aanbiedingen van deze en andere maatschappijen op de Duitse sites tbooker.de en mcflight.de.

Goedkope online-reisagenten zijn: Joker.be, Connections.be en Airstop.be. Check ook de site van het zusje van ArkeFly, jetairfly.com, voor goede tarieven wereldwijd.

Boek op dinsdag: Omdat de maatschappijen elkaars prijzen goed in de gaten houden en verlagingen doorvoeren als de concurrentie dat doet, is de dinsdagmiddag één van de beste momenten om te boeken.

Denk mondiaal. Met dezelfde maatschappij of binnen een luchtvaartalliantie doorvliegen naar een verre bestemming lijkt een logische keuze. Maar kijk ook eens of de aanschaf van twee losse vliegtickets niet goedkoper uitpakt. Tientallen betrouwbare budgetmaatschappijen zijn buiten Europa al jaren lang actief en in hun regio zeer populair. Zo kun je een laaggeprijsd ticket naar New York, Miami, Johannesburg, Rio de Janeiro, Bangkok of Singapore makkelijk combineren met een lokale prijsvechter zoals Air Asia. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier altijd een gratis stop kunt maken in een grote stad.

Vergelijk administratiekosten: Ook al zijn de ticketprijzen ogenschijnlijk all-in, nog steeds publiceren luchtvaartmaatschappijen en reisagenten de tarieven exclusief boekingskosten. Dat kan je zo 60 euro schelen.

Bezoek altijd de volgende sites. Start je zoektocht bijvoorbeeld bij twee of drie Nederlandse ticketbureaus zoals Dreizen en Cheaptickets. En ga daarna naar wereldwijde sites zoals kayak.com, hipmunk.com of skyscanner.net. Zo krijg je een vrij goed beeld. Check altijd de website van de luchtvaartmaatschappij zelf.

Vergeet Lastminutesbinnen Europa. Met uitzondering van chartervluchten zijn voordelige vliegtickets kort voor vertrek steeds schaarser. De reden is dat diverse lijndienstmaatschappijen, waaronder KLM, de verkoop van de laagste tarieven vanaf 10 tot 14 dagen voor de vlucht blokkeren. Wil je toch nog boeken, reken dan op prijzen die met gemak €100-250 hoger uitvallen dan de specials waarmee geadverteerd wordt.

Gebruik social media en apps. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden handige diensten aan via de smartphone. Hiermee kun je makkelijker inchecken en word je op de hoogte gesteld van vertragingen. Soms krijg je zelfs een op maat gesneden aanbieding. In de toekomst kun je met je smartphone de status van je bagage checken en fungeert de telefoon tegelijk als instapkaart bij de gate.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore