EditieNL

Laatste kandidaat meldt zich: Lutz Jacobi

28 februari 2012 13:31 Aangepast: 28 februari 2012 18:58

Vandaag sluit de deadline voor aanmelding van partijleiderschap PvdA. Op de valreep heeft Tweede Kamerlid Lutz Jacobi zich aangemeld.

Met de 56-jarige Jacobi, zijn er nu vijf kandidaten uit wie de PvdA-leden tussen 7 en 14 maart een keuze moeten maken. De strijd zal gaan tussen drie mannen en twee vrouwen: Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak, Lutz Jacobi.

Wie is de gedroomde kandidaat?

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat Ronald Plasterk 't het beste doet. Hij wordt op de voet gevolgd door Diederik Samsom. Van Dam en Albayrak krijgen vooralsnog weinig steun.

Lastig media-optreden

Nebahat Albayrak was gisteravond te gast in Pauw en Witteman. Het werd haar flink lastig gemaakt.

De eerste twee vragen die haar gesteld werden, gingen over haar vrouw-zijn en haar Turkse komaf. Albayrak vond die vragen onzin, waarop de gastheren er nog maar even op doorgingen. Goede journalistiek of seksistisch: meningen wisselen.

Wel duidelijk: de nieuwe PvdA'-leider zal hier wel mee om moeten gaan.

Speel het spelletje

Volgens politicoloog Charlotte Brand moet de nieuwe leider een scherpe tong hebben: "De opvolger moet goed zijn met journalisten en scherpe one-liners hebben. Ook moet hij of zij het politieke spelletje kunnen spelen."

LEES VERDER

Wie is de gedroomde opvolger van Job Cohen?

Zo moet het dus niet....

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore