EditieNL

Hypnose als medicijn?

14 juni 2012 14:30 Aangepast: 14 juni 2012 18:54

Niet langer medicijnen slikken om van je buikpijn af te komen. Steeds vaker wordt hypnose als middel ingezet om de klachten te verminderen, vooral bij kinderen.

Probleem

In Nederland heeft 10% van de schoolgaande kinderen regelmatig last van buikpijn. Soms zelf zo erg dat ze naar het ziekhuis moeten. Uit onderzoek van het AMC en het het St. Antonius Ziekenhuis blijkt nu dat 68% van deze kinderen met grote klachten door hypnose geholpen kunnen worden.

Hypnose

In de medische wereld wordt hypnose steeds breder geaccepteerd. De hypnose is vergelijkbaar met een soort dagdroom. De kinderen krijgen een aantal ontspannings- en ademhalingsoefeningen om in hypnose te komen.

De behandeling die wordt aangeboden lijkt volgens de artsen niet op het beeld dat veel mensen van hypnose hebben. Het is allemaal veel minder spannend dan het klinkt.

Andere pijnen

Is de behandeling ook voor volwassen geschikt? Volgens Gerda de Boer, medisch psycholoog, is de behandeling effectiever bij kinderen vanwege hun grotere voorstellingsvermogen. Ook is de behandeling voorlopig alleen effectief gebleken bij chronische pijnen als buikpijn en hoofdpijn.

Zien hoe zo'n hypnose in zijn werk gaat? Bekijk de video hiernaast.

MEER EDITIE NIEUWS:/components/actueel/editienl/nieuws/2012/w24/1001-06-2012article

`