Ga naar de inhoud
EditieNL

Hond gezond voor baby en kind: hoe kan dat?

Een baby of kind dat opgeroeit in een huis waar een hond rondloopt is stukken gezonder. Dat blijkt uit onderzoek. Maar hoe kan dat?

Baby's die opgroeien met een hond zijn minder vaak verkouden. Dat blijkt uit Fins onderzoek waarover wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

In ons land leven ruim 2 miljoen honden. 14 procent heeft een hond.

Gezonder

Baby's uit gezinnen zonder huisdieren zijn in 65 procent van de gevallen gezond. Bij de gezinnen waarin ook een hond was, lag dat percentage tussen de 72 en 76. Ook een kat blijkt positieve effecten te hebben, alhoewel deze kleiner zijn dan die van een hond.

Baby's hebben door de hond minder vaak ooronsteking, zijn minder verkouden en hebben veel minder vaak antibiotica nodig.

Hoe kan dat?

Maar hoe kan dat? Een hond zit toch vol bacterieën en neemt allerlei vuil mee naar binnen? Volgens de onderzoekers is een mogelijke verklaring dat het immuunsysteem van een baby sneller volgroeid raakt door de bacteriën. Maar helemaal zeker zijn ze er niet van.

Een van de onderzoekers zei dat niet mag worden uitgesloten dat er andere redenen zijn waarom hondeneigenaren minder vaak ziek worden.

LEES OOK:

Dit is de lelijkste hond ter wereld

Video: hond wint Britains got talent

Honden-facts

Een hond in huis beschermt kinderen tegen ademhalingsproblemen en infecties.

Door de hond hebben kinderen en baby's minder last van hoesten of een loopneus

Volgens de onderzoekers komt dit omdat een hond vuil en bacteriën in huis brengt. Hierdoor kan het immuunsysteem van een kind sneller rijpen.

Dat blijkt uit een Finse wetenschappelijk studie, gepubliceerd in Pediatrics

In Nederland zijn ruim 2,1 miljoen honden.

14% van de huishoudens heeft een hond.

MEER EDITIE NIEUWS: /components/actueel/editienl/nieuws/1001-07-2012article