EditieNL

Geld besparen? Bezoek 1 supermarkt!

16 september 2012 12:00 Aangepast: 16 september 2012 12:45

De meeste mensen halen hun boodschappen bij meerdere supermarkten om geld te besparen. Zonde van je tijd én geld blijkt nu. Supermarktshoppers zijn juist duurder uit.

Het bier bij de Aldi, de frisdrank bij de AH en het toiletpapier bij de Jumbo. 60 tot 80 procent van de mensen loopt wekelijks meerdere supermarkten af om de boodschappen binnen te halen.

Zij denken daarmee flink geld te besparen. Klinkt logisch, maar toch is het niet zo. Supermarktshoppers zijn juist duurder uit.

Hoe zit dat?

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Tilburg kun je het beste voor 1 supermarkt kiezen. We citeren:

“Hoe meer supermarkten een consument bezoekt, hoe meer hij of zij wordt blootgesteld aan verleidelijke aanbiedingen,” concludeert onderzoeker Mark Vroegrijk . “Daardoor bespaart de consument wel op de individuele producten, maar koopt hij of zij bij elkaar meer producten dan diegene binnen één enkele supermarkt gedaan zou hebben."

Verleidingen

Vroegrijk baseert zijn conclusies aan de hand van gegevens van GfK Nederland, waarin 6000 huishoudens hun uitgavepatronen bijhielden. Supers als Albert Heijn, C1000, Dirk en Jumbo zijn heel goed in het verleiden om meer te kopen en daar trappen consumenten massaal in.

Je kunt je dus maar het beste beperken tot 1 (niet verleidelijke) supermarkt.

Nieuwe ontwikkelingen

De ontwikkelingen in supermarktland staan niet stil. Nieuw is bijvoorbeeld het Click and Collect-systeem. Het principe is simpel: je bestelt online en daarna kun je je 'boodschappenpakket' in de winkel ophalen. Ideaal, als je niet goed bent in het weerstaan van verleidingen.

Click and collect is gratis, je betaalt alleen borg voor de boodschappenkrat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`