Ga naar de inhoud
EditieNL

Snel kilo's lichter? Stop met frisdrank!

Het is nu wetenschappelijk bewezen: de kilo's vliegen eraf als kinderen geen cola, frisdrank en limonade meer drinken. Maar wat kun je nu het beste drinken?

Dranken met suiker zijn ongezond en het maakt ons snel dik. En dat begint al op jonge leeftijd. Dat is nu officieel bewezen door de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het drinkgedrag van ruim 600 Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar is onderzocht.

Weg met de cola!

Kinderen die minder frisdrank drinken hebben minder lichaamsvet. Zij zijn gemiddeld een kilo lichter dan kinderen die wel cola's en limonade naar binnen gooien.

Het ligt natuurlijk voor de hand dat je afvalt als je minder suiker binnenkrijgt. Maar kinderen hadden ook de verminderde suikerinname kunnen compenseren door meer te eten. Dat bleken ze niet te doen.

Nederland= frisdrankland

Nederland is een frisdrankparadijs. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) drinken kinderen gemiddeld 0,6 liter suikerhoudende dranken per dag – dat staat gelijk aan 12 klontjes suiker. Daar worden we niet alleen dik van, het is ook heel slecht voor ons gebit.

Wat kun je het beste doen?

Weg dus met de cola's en limonade's en snel over op de lightdranken. In light-frisdranken is suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen die weinig of geen calorieën aanbrengen. Toch is light niet het beste.

Het allerbeste is gewoon kraanwater. Dat is het gezondst, beter voor het milieu en voor de tanden.