EditieNL

Gevaarlijke trend: magneetvissen

24 september 2012 11:27 Aangepast: 24 september 2012 18:34

Magneetvissen is de nieuwste trend. Met een grote magneet, vis je allerlei troep uit de kanalen in de hoop op kostbaarheden. Zonder risico is het niet, blijkt ook uit eigen ervaring van Editie NL.

Magneetvissen is een snelgroeiende hobby in Nederland. De beoefenaars stropen met een sterke magneet waterbodems af in de hoop iets bijzonders te vangen. Soms halen de vissers tientallen kilo's oud ijzer naar boven. Soms een hele fiets. En steeds vaker een wapen.

Hoog tijd dat onze verslaggever Michiel Sampon een dagje mee gaat vissen.

Wat is dit? Reageer!

Onze verslaggever trok naar het Brabantse Leende. En deed daar een bijzondere vangst. Foto hieronder.

Maar wat is het? Een explosief, een stuk rioolbuis of toch iets anders? Wie het weet mag het zeggen via Facebook (hieronder). We hebben de politie al ingeschakeld...Wat blijkt? Het is een Duitse brisantgranaat.

Een toevalstreffer? Niet helemaal: het is niet de eerste keer dat er een explosief of wapen tijdens het magneetvissen wordt gevangen. Onder meer in Helmond en Den Bosch was het onlangs nog raak.

Gevaarlijk!

Een gevaarlijke hobby dus. Toch is magneetvissen niet verboden, maar de politie en de EOC ontraden het iedereen ten zeerste.

Huibert van Driel van Saricon, een bedrijf dat explosieven opspoort, licht het gevaar toe: "De vondsten worden vaak gewoon achterop de fiets meegenomen. Het ontstekingsmechanisme van niet-ontplofte munitie kan juist door de magneetwerking worden geactiveerd. Super link."

LEES OOK:

Nieuw: de penishoofdvis

Steeds meer viswijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore