EditieNL

Na drie dagen of een maand? Zo vaak moet je je scheermesje vervangen

04 januari 2017 09:56 Aangepast: 04 januari 2017 10:05
Beeld © Getty Images

Sommige vrouwen gebruiken hun scheermesje dagelijks, sommigen maar één keer per week. Wanneer vervang je zo'n mesje eigenlijk? Elke drie dagen, na een paar maanden? We zochten het uit.

Nou, dat moet een stuk sneller dan veel vrouwen denken. Dermatoloog Whitney Bowe legde in de zomer op lifestylesite Refinery29 uit dat je na 5 tot 7 keer scheren het mesje echt aan  vervanging toe is. Hoe langer je het mesje gebruikt, hoe meer bacterien die zal verzamelen. "Vooral in een vochtige omgeving, zoals de douche."

Dit komt overeen met het advies van Gillette en Wilkinson, de twee bekendste fabrikanten van scheermesjes. Gillette voegt daar nog aan toe dat je de mesjes moet vervangen wanneer de eerste tekenen van botte mesjes voelbaar zijn. Ook heeft het merk op elk mesje een indicatiestrip aangebracht: verkleurt die, vervang het mesje. Dat gebeurt na drie tot vijf weken. 

Elke 20 dagen

Volgens Scheertips.com moet je een mesje gemiddeld elke 20 dagen vervangen. Je kunt er langer mee doen, schrijft de site, maar dan moet je je scheermesje goed schoon- en droogmaken na gebruik. 
Het vervangen van een mesje is om meerdere redenen belangrijk. Met een bot of roestig mesje kun je sneller bacterien verspreiden. Die kunnen weer zorgen voor rode bultjes na het scheren. Die wil iedereen natuurlijk vermijden. Ook is het resultaat na een tijdje niet goed meer. 

Tips voor schoonmaken

Scheertips.com geeft de volgende tips voor het schoonmaken van je scheermes:

  • Spoel het mesje na gebruik goed af;
  • Schudt het water eraf;
  • Haal de restjes zeep en huid eraf. Dat doe je door het mesje tegen de richting in (van je af) over een handdoek te duwen. 

Dermatoloog Bowe voegt daar op Refinery29 nog aan toe dat je het mesje op een droge plek moet bewaren. Zij raadt aan voor het drogen geen handdoek te gebruiken, omdat die na het douchen vaak vochtig is. "Gebruik een haardroger." Ook kun je volgens haar met speciale alcohol het mesje ontsmetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore