EditieNL

Poepbacteriën alleen in kebab? Welnee...

27 oktober 2012 12:04 Aangepast: 27 oktober 2012 18:24

Een broodje kebab heeft soms veel weg van een broodje poep. Dat klinkt onsmakelijk, maar vergis je niet; we worden omringd door poepbacteriën. Dat klinkt erger dan dat het is...

De poepbacterie is een vaak geziene gast op een broodje kebab. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Die testte de populaire snack in 5 steden. In 5 van de 49 broodjes zat de poepbacterie (oftewel de Escherichia coli)

Bah!

Dat klinkt smerig. Maar schrik niet: we worden omringd door poepbacteriën. Denk bijvoorbeeld niet dat een broodje gezond bacterie-loos is. "Sla is bemest. De kans is groot dat knaagdieren en vogels op de sla poepen. Dat komt allemaal in ons lichaam terecht", weet microbioloog Rikkert Beumer.

En dan hebben we nog de menselijke factor: 1 op de 5 mannen wast zijn handen niet. Kortom: poepbacteriën zitten overal.

Gevaarlijk

De Consumentenbond adviseert zwangere vrouwen en ouderen het broodje kebab links te laten liggen. Maar is die poepbacterie nu echt zo gevaarlijk? Dat valt reuze mee. "In de meeste gevallen word je er helemaal niet ziek van", vertelt Beumer. Maar als je pech heeft kan er een ziekteverwekkende E.coli opzitten. Dan kun je diarree of ontstekingen krijgen."

Top 5 poepplekjes

Poepbacteriën zitten dus overal. En niet alleen op ons eten. Ook op plekken waar je ze in eerste instantie niet verwacht. Top 5 vieste plekjes volgens Kimberly Clark professional:

  • 1. handvaten van een kraan in een kantine

  • 2. deurgreep van een magnetron

  • 3. toetsenbord

  • 4. smartphones

  • 5. de knoppen van een automaat.

Voor wie zo min mogelijk risico wil lopen: handen wassen en het eten goed doorkoken.

LEES OOK:

'We gaan er aan door het killervirus'

Mascara-gebruikers komen 2,5 jaar eerder in de overgang

Hoe gevaarlijk is de zalmonella-bacterie?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`