EditieNL

Diplomafraude: nu nog makkelijker

02 november 2012 11:02 Aangepast: 02 november 2012 18:59

Vanaf nu is er een nieuw diplomaregister waarmee je online je diploma('s) op kunt vragen. Klinkt handig, maar het is kinderlijk eenvoudig om er mee te frauderen.

Met het diplomaregister van DUO kan je via je DigiD je diploma opvragen. Eenmaal binnen kan iedereen zien welke diploma's, en wanneer die, behaald zijn.

Het systeem blijkt zo lek als een mandje. Zo is het kinderlijk eenvoudig om even een extra studie aan je cv toe te voegen, ontdekt EditieNL.

Zo te kraken:

Beveiligingsexpert Pieter IJfs erkent het probleem: 'Het PDF is zo te kraken, zelfs de template is aan te passen. Ook met photoshop kan er genoeg aan je diploma veranderd worden.'

Volgens IJfs werkt deze nieuwe service fraude in de hand....

Vervalsen is een eitje

Onze verslaggever Ib Haarsma checkte het systeem. Stiekem zou hij wel in Den Haag willen werken en dus voegde hij een studie politicologie aan zijn diploma toe. Wat blijkt? Het is een eitje.

Aanpassen?

DUO, verantwoordelijk voor de invoering van het examen register, laat weten dat een werkgever in een paar klikken kan zien hoe een echt officieel certificaat eruit ziet. Volgens een woordvoerder behoeft de site geen aanpassing.

LEES OOK:

Muziekles maakt slimmer

Aapjes kijken om pesten aan te pakken

`