EditieNL

Harvey, Irma, José... Waar komen de namen van orkanen vandaan?

07 september 2017 16:55 Aangepast: 07 september 2017 17:18
Beeld © NOAA

Dat er een storm of orkaan met de naam Irma zou komen, was eigenlijk al bekend. De namen van de weersverschijnselen staan voor de komende zes jaar namelijk al vast.

De lijst van stormen en orkanen in het Atlantische gebied begint ieder jaar bij de A. Dit jaar was dat Arlene, daarna volgde Bret, en toen Cindy. "Daar hebben de mensen thuis niks van meegekregen. Een tropische storm krijgt al een naam, maar die blijft soms ook alleen boven zee", zegt William Huizinga van Buienradar. 

Nederland kan kiezen

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bepaalt de namen. Na een cyclus van zes jaar keert de eerste lijst weer terug. Het zou dus kunnen zijn dat we in 2023 weer te maken krijgen met Irma, de orkaan die nu Sint-Maarten teisterde. "Tenzij Nederland daar anders over denkt", zegt Huizinga.

Alle namen voor de komende jaren (tekst loopt door onder tweet):

Het is namelijk zo dat een land dat te maken heeft gehad met de orkaan, kan kiezen of die naam nog terugkomt. Zo wilde de VS de naam Katrina na de ramp in 2005 niet meer terugzien in de lijst. Er vielen bijna 2000 doden toen Katrina over het land raasde. Datzelfde zou Nederland nu kunnen doen met Irma, aangezien Sint-Maarten onder het Koninkrijk der Nederlanden valt.

Straks Katia, Lee en Maria

De lijst van orkanen stopt ieder jaar na de W. Huizinga: "Zijn er meer dan 23 orkanen, daarna wordt begonnen met het Griekse alfabet. Alfa, beta, gamma, delta." Ook kan het zijn dat een orkaan oversteekt naar bijvoorbeeld Japan. "Dan krijgt hij daar een andere naam. Dat is namelijk een ander gebied."

Na Irma en José moeten we in het Atlantische gebied uit gaan kijken voor Katia, Lee en Maria. Met een beetje pech komen uiteindelijk ook Tammy, Vince en Whitney nog langs. Voor de goede opletter wordt duidelijk dat mannennamen en vrouwennamen elkaar afwisselen.

Vroeger alleen namen van mannen

"Dat was vroeger wel anders", zegt Dennis Wilt van Buienradar. "Voor de jaren '60 hadden orkanen alleen maar namen van mannen. Een groepje vrouwen vond dat belachelijk, en die hebben het voor elkaar gekregen dat het nu om en om gaat."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore