EditieNL

Met je baby naar het museum: 'Goed voor hersenen en ontwikkeling'

04 januari 2017 12:12 Aangepast: 04 januari 2017 12:44
Beeld © epa

Krijsende baby's of aanraakgrage peuters tussen peperdure kunstwerken en artistieke hoogstandjes. Baby's en musea lijken misschien niet de beste combinatie, maar niets is minder waar. Kunst zou juist goed zijn voor de hersenontwikkeling van je kind.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar als het aan voormalig museumvoorlichtster Brigitte Timmermans ligt zouden Nederlanders vaker met hun baby naar het museum moeten gaan. "Door naar verschillende vormen en kleuren te kijken, worden de hersenen van baby's geprikkeld", vertelt ze.

Een museum zou volgens haar de uitgelezen plek zijn om de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren. "We lopen achter in Nederland. In Amerika en Engeland heb je al speciale babytours en ook in België zijn er allerlei initiatieven om met je baby naar het museum te gaan." 

Fantasie wordt geprikkeld

Neuropsycholoog Erik Scherder erkent dat het kijken naar kunst inderdaad veel teweeg brengt in het brein. "Je ziet dat hersengebieden die een rol spelen bij opwinding, actief worden als je naar kunst kijkt. Je fantasie wordt geprikkeld."

Toch is het volgens hem niet wetenschappelijk bewezen dat kunst echt bijdraagt aan de ontwikkeling van de babyhersenen. "Baby's kunnen vanaf vier maanden vormen en kleuren onderscheiden, maar om dat te stimuleren hoef je niet per se naar een museum. Je kunt het kind bijvoorbeeld ook met speelgoed laten spelen."

Tips voor de allerkleinsten

Timmermans ziet in ieder geval genoeg voordelen, want naast de hersenstimulatie kan het ook op andere manieren bijdragen aan de opvoeding van je kind. "Als ze van jongs af aan leren dat een museum een bijzondere plek is, dan gaan ze zich daar ook anders gedragen."

Deze week lanceerde Timmermans de site Kunstfanaatjes waar museumtips voor ouders van de allerkleinsten worden gegeven.

Wij zetten de belangrijkste op een rijtje:

9 x met een baby naar het museum

  • Lees van te voren kinderkunstboeken zoals Nijntje in het Museum zodat je kind weet wat ze kunnen verwachten
  • Grote luiertassen zijn vaak niet toegestaan, neem een klein tasje mee met de belangrijkste benodigdheden (geld, luier, flesje, speen & telefoon). 
  • Ga niet te lang, de grootste fout die je kunt maken is proberen om zoveel mogelijk in korte tijd te proppen. Houd het liever kort en krachtig.
  • Pluis de route naar het museum uit, koop tickets van tevoren
  • Ga op een rustige dag en vermijd wachtrijen met kinderen
  • Breng een partner-in-crime, iemand die kan helpen als het nodig is
  • Wees er zeker van dat je kind goed gevoed is van te voren
  • Kies het juiste museum. Voor baby's is vooral abstracte kunst met veel kleur een goede keuze. 
  • Bekijk alles in het museum: de draaideuren, vloer, plafonds, een brandblusser, kinderen vinden vaak iets anders interessant dan jij.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

`