EditieNL

Skihelm: niet voor mietjes

11 december 2012 10:36 Aangepast: 11 december 2012 19:03

Vorig jaar was het nog not-done, dit jaar mag ie: de skihelm. Maar hoe maak je nu de goede keuze: is goedkoop duurkoop of is een budget-helm ook prima?

Bij veel mensen begint het te kriebelen: het wintersportseizoen komt er weer aan. Naast de skisokken, thermoleggings en zonnebrand mag ook de skihelm ingepakt worden. De Nederlandse Skivereniging ziet een groeiende vraag naar skihelmen.

22% van de wintersporters droeg vorig jaar een helm op de piste, dat aantal zit nu in de lift, stelt de Nederlandse Skivereniging. Naar schatting gaan 30%-40% van de wintersporters dit jaar een helm dragen. Ze kiezen dus vaker voor veiligheid en in steeds meer landen wordt de skihelm verplicht.

Goedkoop duurkoop?

Skihelmen zijn in veel soorten en maten te vinden. Ook in verschillende prijsklassen. Zo heb je er al één voor 15,95 (Decathlon). Wanneer je op de piste graag de blits wil maken met een wat hipper model kun je ook kiezen voor de helm van POC. Deze kost alleen wel 219,95.

Waar moet je op letten?

Bert Romani (Nederlandse Skivereniging) ziet een groot verschil tussen alle skihelmen. Volgens hem zijn de belangrijkste punten waar een skihelm aan moet voldoen:

  • De pasvorm (als je helm niet goed zit vangt hij ook geen klap op)

  • Ventilatie

  • De kwaliteit van het materiaal (de schuim in de helm)

  • Duurzaamheid

  • En natuurlijk.. de modetrend van het seizoen. Er zijn zelfs skihelmen van krokodillenleer!

De veilige keus

"Een gemiddelde wintersporter heeft een skihelm van Sinner, deze kost ongeveer tussen de 50 en 80 euro. Wanneer je echt voor een kwalitatief veilige skihelm wil gaan kun je ook kiezen voor POC, deze helmen worden gemaakt in samenwerking met de professionals", aldus Romani. Zjn tip: "Laat die goedkope helmen van 16 euro lekker liggen. Ze voldoen wel aan de CE-norm, maar deze is erg minimaal. Het allerbelangrijkste is dat de helm goed op je hoofd past!"

Verplicht

Ben je nog niet helemaal overtuigd en ga je wél op wintersport dit jaar, in sommige landen moet jouw gezin er toch echt aan geloven. In Italië zijn kinderen tot en met 14 jaar verplicht een skihelm te dragen en in Oostenrijk is dit verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar.

LEES OOK:

De indoor skibaantest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore