EditieNL

Wat is de lekkerste cava?

28 december 2012 14:40 Aangepast: 28 december 2012 20:16

In 2012 is cava flink doorgebroken. Daarom testen we deze Spaanse bubbels: met welke kunnen we het beste het nieuwe jaar inluiden?

Wat is nou cava?

Cava, champagne en prosecco zijn allemaal mousserende wijnen, maar ze zijn verschillend. Prosecco is een Italiaanse druivensoort, champagne komt uitsluitend uit de Franse Champagnestreek en cava komt van Spaanse bodem.

Nicolaas Klei, auteur van de Omfietswijngids is blij dat de Nederlander cava heeft ontdekt. "Eindelijk! Ik roep al jaren dat mensen beter cava kunnen drinken. Champagne is veel te duur, het begint een beetje bij 30/ 40 euro waarbij je vooral voor de naam betaalt. Prosecco is geen goed alternatief want dat smaakt vaak naar niks. Cava smaakt stoer, aards en ruig."

De test

Samen met de Olympische zwemmers Sebastiaan Verschuren en Joeri Verlinden proosten we op het succesvolle sportjaar. En testen we deze supermarktcava's:

And the winner is...

De zwemmers luiden het liefst met de bubbels van de Plus het nieuwe jaar in. Deskundige Nicolaas Klei heeft hier een andere mening over: hij vindt de cava van de HEMA het lekkerst. "Deze is aards en fruitig. Dat is belangrijk."

Cava is big business

  • Wereldwijd werden er afgelopen jaar 244 miljoen flessen cava gedronken.

  • 60% hiervan werd verkocht in het buitenland.

  • De omzet van cava stijgt: in 2010 was dit maar liefst 1,03 miljard euro.

LEES OOK:

De glühwein-test

De thee-test

De bockbier-test

De bitterballen-test

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore