EditieNL

'Ster van Bethlehem is een hoax'

24 december 2012 10:42 Aangepast: 24 december 2012 19:12

Het kerstverhaal gaat over de geboorte van Jezus in een stal van Bethlehem. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Ster van Bethlehem. Heeft deze ster echt bestaan?

De Wijzen uit het Oosten zagen een ster boven Bethlehem verschijnen en besloten het hemellichaam te volgen. Ze komen bij de stal met daarin Jozef, Maria en het kindje Jezus uit. Wie heeft het verhaal niet geleerd op school. Maar bestond die ster wel echt, en was het een natuurverschijnsel of een wonder?

Door meerdere mensen gespot..

Het staat vrijwel vast dat de Ster van Bethlehem echt bestaan heeft. Het verschijnsel wordt namelijk ook in andere geschriften aangehaald. Zelfs Chinese astronomen maken er rondom het begin van de jaartelling melding van.

Ster van Bethlehem een planeet?

Volgens Robert Wielinga van Sonnenborgh Sterrenwacht is de Ster van Bethlehem hoogstwaarschijnlijk helemaal geen ster geweest, maar waren het planeten. "Planeten zijn namelijk helderder dan sterren, en als ze dicht bij elkaar staan is dit een opvallend verschijnsel."

Ook vanwege het kerstverhaal denkt Wielinga dat het om planeten gaat: "de drie Wijzen uit het Oosten zijn waarschijnlijk priesters of astrologen uit Babyloni√ę geweest. Voor hen waren de planeten tekenen dat er iets bijzonders aan de hand was." En dat was natuurlijk zo: Jezus werd geboren.

Aankondiging

In oude verhalen komt het vaker voor dat leiders of koningen worden aangekondigd met een sterrekundig fenomeen. Ook Julius Ceasar zou bijvoorbeeld zijn aangekondigd door een nieuwe planeet.

LEES OOK:

Mysterieuze ontdekking op Mars

Diamanten planeet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore