EditieNL

De goedkope schaatsen-test

11 januari 2013 13:21 Aangepast: 11 januari 2013 21:33
Archieffoto.

Volgende week kunnen we schaatsen! Zonde om een paar honderd euro over de balk te gooien voor nieuwe glijers? Het aanbod van goedkope schaatsen groeit met de dag.

Met een beetje geluk kunnen we vanaf dinsdag het ijs op. Schaatsliefhebbers moesten even geduld hebben, maar het wachten wordt nu eindelijk beloond.

Heb je nog geen schaatsen en wil je er niet te veel geld aan uitgeven? Dat komt goed uit, want Editie NL heeft goedkope schaatsen getest.

De test

Samen met schaatstrainer Femke de Koning en beginnend schaatster Marjet Mollen glijden we over de Jaap Edenbaan op verschillende (goedkope!) schaatsen. We testen:

En de beste goedkope glijers zijn...

 • 1. Decathlon - Oxelo - cijfer: 9

  Jury-oordeel: "Dit is een overduidelijke winnaar, van ons krijgen deze schaatsen een dikke 9. Deze schaatsen zitten lekker, we schaatsen er zo op weg. De veters zijn stevig en de schoenen hebben een goede pasvorm. Ook voor niet-getrainde schaatsers zijn dit fijne schaatsen."

 • 2. Scapino - de roze ijshockeyschaats - cijfer: 7

  Jury-oordeel: "Deze schaatsen zitten even comfortabel en stevig als de nummer 1. Ze schaatsten alleen iets stroever, omdat het lijkt alsof het ijzer niet scherp genoeg is. Daarom krijgen deze schaatsen een 7."

 • 3. HEMA - verstelbare ijshockeyschaats - cijfer: 6

  Jury-oordeel: "Deze schaatsen zaten wel goed, maar schaatsten niet lekker. De balans op deze schaatsen is moeilijk te vinden. Ook gingen de schaatsen niet makkelijk uit."

 • 4. Decathlon - Powerslide - cijfer: 4

  Jury-oordeel: "Deze schaatsen zitten en glijden niet lekker. Ze gaan moeilijk vast en geven weinig houvast omdat ze zo plastic zijn."

Tips

Ga je nu op jacht naar schaatsen, tips:

 • Kies de goede maat. Beginnende schaatsers denken nog wel eens dat het verstandig is om de schaatsen een maatje groter te kopen. Zogenaamd op de groei. Met geitenwollen sokken of zelfs twee paar sokken moet het dan warm blijven. Helaas leidt dit tot onvoldoende steun, te weinig gevoel op het ijs en vaak zelfs koude voeten.

 • Controleer de ijzers. Niet goed? Laat ze slijpen of kies voor een andere schaats.

 • Pas de schaats: pas dan kun je zien of de schaats goed past. Pas altijd met een normale sok.

 • Geen steunzolen: Mensen met steunzolen hoeven deze niet in hun schaatsen te doen. Het bij hardlopen en wandelen zo belangrijke afwikkelen van de voet is bij het schaatsen veel anders.

 • Draag dunne sokken. Zorg dat je schaatsen niet echt knellen, zeker niet op de hiel.

 • Onderhoud de schaatsen: Droog de ijzers van je schaatsen direct af na het schaatsen, zo voorkom je roestvorming. Haal de schaatsen thuis ook uit de tas zodat ze kunnen "ademen".

LEES OOK:

Haal de (goedkope) schaatsen maar uit 't vet

Schaatsen: draag een helm

Wintercheck voor je auto

Dit moet je weten over winterse kost

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore