EditieNL

Plassen? Doe het in 't doucheputje!

09 januari 2013 17:51 Aangepast: 09 januari 2013 18:44
Beeld © Thinkstock

Een beter milieu begint bij jezelf. Daarom roept de Drentse wethouder Bert Wassink op om vanaf nu onder de douche te plassen. Dat zou een aardige scheut water schelen. Maar of we daar nu het tropisch regenwoud mee redden?

Plassen onder de douche. Het klinkt vies, maar dat valt reuze mee. Veel mensen doen het: 75 procent loost de ochtendurine wel eens in het doucheputje. Als het aan wethouder Bert Wassink ligt wordt dat aantal veel hoger.

"Als je douchen en plassen combineert, bespaar je daarmee water èn euro's. Dus waarom niet?"

Vies? Welnee!

Per dag spoelen we 36 liter schoon drinkwater door de wc. Als we doucheplassen besparen we een scheut(je) water.

Smerig? Dat valt reuze mee. Urine in je blaas is een steriele stof. Het is een gesloten systeem waarbij je nieren alles zuiveren waardoor plas niet meer is dan water met wat onschuldige afvalstoffen.

Tips:

Als je gaat douche-plassen, doe het dan in de eerste minuten dat je onder de douche staat. Dan loopt het plasje lekker snel weg.

Sleutelwoord: ontspan! Dan loopt de blaas vanzelf leeg. Na het wassen wordt ook het schuim weggespoeld waardoor er geen resten blijven liggen.

Denk wel aan de tegelwanden. Voor de wilde plassers onder ons: maak met de douchekop nog even de tegels schoon na een plasbeurt.

OoK BN'ers doen het

En ook BN'ers doen het. En lang niet iedereen schaamt zich ervoor: zo geeft zowel Ajax-trainer Frank de Boer als presentator Jochem van Gelder toe wel eens onder de douche te plassen. En ook Fatima Moreiro de Melo biechtte op een plasje onder de douche te doen na een hockey-wedstrijd.

Plassen onder de douche is niet nieuw. In 2009 werd in Brazilië door een milieuorganisatie een campagne gestart om onder de douche te plassen:

De voordelen op een rij

Nog niet overtuigd? De voordelen nogmaals op een rij:

  • Je bespaart tijd.

  • Het is beter voor het milieu. Let wel: denk niet dat je met deze maatregel het tropisch regenwoud redt.

  • Er is wereldwijd een watertekort dus goed om wat zuiniger aan te doen met al dat doortrekken.

  • Urine is goed tegen voetschimmel.

  • Het is hygiënischer: Met water afspoelen is veel schoner dan het vegen met toiletpapier. Door al dat vegen dringen zich allerie bacterieën naar binnen.

LEES OOK:

Nieuw: schaamdouche voor moslims

Smartphone voor onder de douche

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore