EditieNL

Snapchat: eerste hype van 2013?

07 januari 2013 10:32 Aangepast: 07 januari 2013 19:22

Al aan het Snapchatten en Poken? Volgens deskundigen worden deze apps de trend van 2013. Maar hoe veilig is het?

Met het nieuwe app-fenomeen Snapchat en de facebook-applicatie Poke kun je foto's naar je vrienden sturen die na een paar seconden worden verwijderd. Ideaal voor het sturen van wat snelle, pikante kiekjes van jezelf. In december zouden al 50 miljoen afbeeldingen per dag zijn gemaakt.

Sexting

Het wordt steeds populairder, het versturen van pikante foto's en berichtjes naar elkaar. Deze hype wordt sexting genoemd. Maar niet zonder gevaar: veel jongeren worden de dupe van deze trend wanneer de in vertrouwen verstuurde plaatjes naar iedereen worden doorgestuurd. Snapchat en Facebook Poke zouden hiervoor een uitkomst moeten bieden.

Hoe werkt het?

  • Snapchat: vrienden kunnen worden gezocht via Facebook, een gebruikersnaam of telefoonnummer. Verstuurde foto's en berichten worden meteen van de server verwijderd.

  • Facebook Poke: vrienden naar wie foto's kunnen worden verstuurd kun je alleen vinden via je Facebook-account. Facebook zegt dat de verzonden items na twee dagen verwijderd worden. Nadeel: deze app is alleen voor iPhones en iPads.

Voordeel van beide apps is dat de foto's maar een paar seconden te zien zijn voor de ontvanger: zo wordt het moeilijk de foto's stiekem op te slaan en naar anderen door te sturen. Ook moet de vinger op het scherm worden gehouden om de foto te zien, en kan er tegelijkertijd geen screenshot gemaakt worden. Zeggen de makers tenminste.

Is het wel zo veilig..?

Bart Jacobs, hoogleraar softwareveiligheid RU Nijmegen zet zijn vraagtekens bij de veiligheid van deze apps:

"Je kunt niet garanderen dat de foto's worden verwijderd. Simpelweg omdat je een screenshot kunt maken van de foto's, ook al is zo'n foto maar een paar seconden in beeld. Het idee is heel aardig maar in de praktijk is het heel makkelijk te omzeilen."

Snapchatten voor beginners:

LEES OOK:

Chat jij al met Facebook-Poke?

Gevaarlijk populair: sexting

`