EditieNL

Nieuw: dikke doden naar paardencrematorium

19 januari 2013 17:30 Aangepast: 19 januari 2013 19:26

Weer een reden om af te vallen. Overledenen met obesitas kunnen niet altijd in crematoria terecht. Een oplossing is in zicht: het paardencrematorium.

Te dik? Dat maakt niet alleen je leven zuur. Ook na de dood kunnen veel overtollige kilo's voor grote problemen zorgen. Dikkerds die gecremeerd willen worden, passen namelijk niet altijd in de verbrandingsovens.

Past niet!

We worden steeds dikker. Zo dik dat we de doodskisten en verbrandingsovens van crematoria uitgroeien. Zo'n 60 procent van de crematoria heeft inmiddels grotere ovens aangeschaft. Maar bij extreem dikke overledenen past het nog niet altijd. Begraven is dan de enige optie.

Dat probleem is binnenkort verholpen. De eigenaar van een paardencrematorium in Beverwijk heeft een vergunning aangevraagd om ook overleden mensen met obesitas te kunnen cremeren. Hij benadrukt: 'mensen worden in een nieuwe, aparte oven, gecremeerd."

Respectvol?

Je laatste uren slijten in een paardencrematorium. De Nederlandse Vereniging voor Obesitas heeft een dubbel gevoel bij de plannen:

"Aan de ene kant is het goed dat er een speciale voorziening komt, aan de andere kant klinkt het niet heel respectvol om in een paardencrematorium te worden ondergebracht.'

Trend: dikke doden

Dikke overledenen zorgen steeds vaker voor problemen bij crematoria. De doodskisten van zo'n 300 mensen zijn jaarlijks te groot voor crematoria.

Yarden, een van de grootste uitvaartorganisaties, krijgt 50 tot 100 keer per jaar met te dikke overledenen te maken. Uiteindelijk wordt er wel een oplossing gevonden, maar dat is niet altijd naar wens van de nabestaanden. Bovendien kost het veel meer tijd om overledenen met obesitas te cremeren.

In Frankrijk was laatst nog ophef over een vrouw van 140 kilo die niet in een verbrandingsoven paste. Ze kon alleen begraven worden. De familie was woest en dreigde met een rechtszaak. Dikke pech, de vrouw werd gewoon begraven.

LEES OOK:

Vrouw baart 'paard'

Zou jij je mobiel meenemen in je doodskist?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore