EditieNL

'Ouders, voed je kinderen eens op!'

17 januari 2013 11:54 Aangepast: 17 januari 2013 18:37

Minister Plasterk roept ouders op hun kinderen beter op te voeden. Ze hebben namelijk veel te weinig fatsoen.

Volgens de minister zijn maatregelen van de overheid om agressie en geweld aan te pakken zinloos wanneer kinderen thuis niet goed opgevoed worden. Plasterk zegt in De Telegraaf: "De basis is wat iedereen thuis leert."

Maar hoe leren we onze kinderen respect te hebben?

Overwicht = foetsie

Volgens ontwikkelingspsycholoog en oud-onderwijzer Steven Pont hebben de Nederlanders een andere band met hun kinderen dan de rest van Europa.

"Bij ons is de generatiekloof tussen ouders en kinderen veel kleiner dan in andere landen. We hebben macht ingeleverd om zo dicht mogelijk bij ons kind te staan. In Duitsland en België zeggen kinderen nog gewoon 'u' tegen hun ouders."

We krijgen van deze aanpak een bepaald soort kinderen. "Door de wil van gelijkheid hebben we nu een eigenwijze generatie kinderen: ze zijn zeer vrij", vertelt Steven Pont.

Regels zijn heilig

Krista Okma van het Nederlands Jeugd Instituut adviseert ouders dat ze regels moeten stellen, en zich hier altijd aan moeten houden: "Omgangsnormen en gedragsregels vastleggen en je hier aan houden is belangrijk. Die regels kunnen bijvoorbeeld zijn: laat iemand uitpraten, zeg alsjeblieft en dankjewel, en handel hiernaar."

Opvoedtips

Het stellen van regels en je hier ook aan houden is niet de enige tip om je kids manieren bij te brengen. Positief opvoeden werkt goed: het is wetenschappelijk bewezen dat positief gedrag belonen de meeste impact heeft op kinderen.

Je moet hier alleen niet in doorslaan en ingrijpen bij negatief gedrag. Positief opvoeden houdt in:

  • Stop even met waar je mee bezig bent als je kind iets wil laten zien. Het is namelijk belangrijk om vaak kleine periodes samen te zijn en dingen te doen die jij en je kind allebei leuk vinden.

  • Kinderen vinden het fijn om geknuffeld te worden en een hand vast te houden: hiermee laat je ook als ouder zien dat je je kind waardeert en van hem/haar houdt.

  • Praat met je kind over de dingen die hij of zij leuk vindt om te doen, en vertel wat je zelf hebt gedaan vandaag.

  • Als je kind iets goed doet, waarvan je zou willen dat hij of zij dit vaker zou doen, kun je dit het beste duidelijk benoemen. Zoals: "Wat goed dat je meteen doet wat ik vraag."

  • Kinderen worden vervelend als ze zich vervelen. Zorg er dus voor dat er genoeg spullen in huis zijn om je kind mee te vermaken, zoals: knutselspullen, brooddeeg of verkleedkleren.

LEES OOK:

Van de Fransen kunnen we opvoeden leren

Borstvergroting bij kinderen

Hebben kinderen te veel speelgoed?

Moeder met 12 kinderen krijgt vijfling