EditieNL

Vechten tegen je verkeersboete!

17 januari 2013 11:21 Aangepast: 17 januari 2013 19:06

15 automobilisten staan vandaag voor de rechter, omdat ze het niet eens zijn met hun boete. Hoe makkelijk is het om je boete aan te vechten?

Vorig jaar juni werden de automoblisten allemaal op dezelfde dag gepakt bij een snelheidscontrole in de buurt van Sleen. Belachelijk zeggen de overtreders, want het was helemaal niet duidelijk hoe hard je mocht rijden.

Opmerkelijk!

Op de weg vonden werkzaamheden plaats waardoor de snelheid van 100 naar 50 kilometer per uur werd verlaagd. Maar niet echt op een duidelijk manier, want die dag werden 775 van de 1078 voorbijkomende automobilisten op de bon geslingerd. 'Dat is inderdaad opmerkelijk', geeft ook de politie toe. Maar wat kun hiertegen doen als je in de rechtszaal staat?

Zuur

Eén automoblist is sowieso goed zuur. Hij moest zijn rijbewijs inleveren, omdat hij 119 kilometer per uur reed. Dat is met de normaal toegestaande snelheid al te hard, maar omdat de limiet op dat moment 50 kilometer per uur bedroeg,reed hij maar liefst 70 kilometer te hard. En dan is het je rijbewijs inleveren.

Zo doe je het!

Wat kun je doen als je een boete binnenkrijgt? Het belangrijkste is om bezwaar te maken bij de officier van Justitie. 'Die heeft zestien weken om te reageren en wijzen dat bezwaar bijna altijd af', zegt Paul Olthof van Olthof Consultancy. 'Maar als burger heb je recht om je bezwaar mondeling toe te lichten bij de officier van justitie. Jij bent dan in je recht geschonden. De rechter zal dat vaak erkennen en dan wordt je boete dus kwijtgescholden puur op basis van een procedurefout.'

BOETE FACTS

  • In 2011 werden er 7,4 miljoen boetes uitgedeeld

  • Waarvan 850.000 wegens fout parkeren en 240.000 voor het door een rood licht rijden.

  • 300.000 keer is er bezwaar tegen een boete aangetekend. 38% van de boetes is vernietigd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore