EditieNL

Alles voor de foto: neushoorn doorboort toeriste

16 januari 2013 14:33 Aangepast: 16 januari 2013 15:48

Deze vakantiefoto van de 24-jarige Chantal Beyer heeft gruwelijke gevolgen gehad. Een moment na de klik werd ze gespiest door één van de neushoorns. Wilde dieren fotograferen; het blijft een gevaarlijke hobby.

Voor veel mensen dé ultieme kick: met een wild dier op de foto. Gaaf voor het foto-album of als profielfoto op Facebook. Maar het blijft een gevaarlijke hobby. De 24-jarige toeriste Chantal Beyer raakte in Zuid-Afrika zwaar gewond nadat ze net iets te dicht bij een neushoorn kwam.

Alles voor de foto....

De gids die de foto maakte, adviseerde haar om nét iets dichter bij de wilde dieren te gaan staan. Dat pikten de beesten niet. Net nadat de foto werd gemaakt, viel een neushoorn haar aan. Gevolg: een klaplong en enkele gebroken ribben.

De foto hierboven toont hoe dicht het stel bij de dieren stond. Net na de druk op het fototoestel stormde een van de neushoorns op Beyer af en plantte zijn hoorn in haar rug.

Dom, dom, dom

Paul van Hoof is natuurfotograaf en weet als geen ander dat wilde dieren fotograferen niet zonder gevaren is. "En niet alleen neushoorns of leeuwen, maar ook paarden en koeien zijn in principe wilde dieren. Zet dus niet zomaar je kind op een paard, je weet nooit wat het dier kan doen."

Tips

Waar moet je op letten als je een wild dier op vakantie of in een dierentuin fotografeert? Tips om veilig én goed te fotograferen van Paul van Hoof:

  • Hou gepaste afstand. Fotografeer je kleine dieren of wil je heel gedetailleerd fotograferen, zorg dan voor een tele-lens.

  • Hou de dieren en de omgeving altijd in de gaten. Observeer hoe de dieren bewegen.

  • Pas vooral op bij jonge dieren. De ouders kunnen dan een stuk agressiever zijn.

  • Maak veel foto's: dan is de kans op een goede foto beter.

  • Let op het licht. Let op de zon en schaduwen.

  • Vraag jezelf goed af wat je wilt fotograferen.

Eigenwijs

Toch blijven toeristen eigenwijs. Het is niet de eerste keer dat een vakantiekiekje fatale gevolgen heeft. Een 60-jarige Britse vrouw werd vorig jaar nog aangevallen door tamme cheeta's. Saillant detail: haar man fotografeerde rustig door.

LEES OOk:

Man fotografeert ceetah-aanval op haar vrouw

Dochter neemt moeder in de maling met horrorfoto

Facebook is eruit: borsten zijn knieën

`