EditieNL

Radon: sluipmoordenaar in huis

14 januari 2013 12:25 Aangepast: 14 januari 2013 19:07

Er komt een groot onderzoek naar radioactieve stoffen in onze huizen. 3000 woningen worden getest op de schadelijke stoffen radon en thoron. Moeten we ons zorgen maken en wat kunnen we er tegen doen?

Na roken is radon de tweede oorzaak van longkanker. Volgens KWF Kankerbestrijding sterven in Nederland jaarlijks 800 mensen aan longkanker als gevolg van blootstelling aan radon.

Dit gas zit in onze huizen omdat het in bouwmaterialen is verwerkt.

Om meer duidelijkheid te krijgen over het effect van de radon-straling, en het vergelijkbare thoron, start het RIVM een groot onderzoek. 3000 bewoners gaan hun huizen een jaar lang testen met speciale meetapparatuur.

Lopen we gevaar?

Radon en thoron komen van nature voor in bouwmaterialen van steen en in de bodem. De concentratie radon is in Nederland relatief laag, maar toch hoger dan altijd werd aangenomen. Op den duur kan deze stof longkanker veroorzaken.

Lopen we nu allemaal gevaar?

Huis vol straling

Volgens Milieucentraal zitten er in ons huis allerlei stoffen en gassen, die op den duur allerlei klachten kunnen veroorzaken:

  • Koolmonoxide: dit is een reukloos gas, waardoor het onopgemerkt blijft. Het ontstaat bij een zogeheten onvolledige verbranding; bij geisers of open kachels is het risico hierop hoger. Bij een lage concentratie ontstaan klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid, een hoge concentratie kan bewusteloosheid en de dood tot gevolg hebben.

  • Stikstofdioxide (NO2) kan irritatie of een prikkelend gevoel in ogen, neus en keel veroorzaken. NO2 ontstaat bij oudere (half)open cv-ketels zonder luchtafvoer naar buiten, gasfornuizen en andere open toestellen voor gasverbranding.

  • Vluchtige organische stoffen (VOS, oplosmiddelen) komen vrij uit onder andere verf, nieuwe vloerbedekking, nieuwe gordijnen en meubels. Ze kunnen leiden tot irritaties aan slijmvliezen en neurotoxische reacties zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of misselijkheid.

  • Fijnstof kan onder meer vermindering van de longfunctie veroorzaken, en verergering van astma en klachten rond long- en hart- en vaatziekten. Een deel van het fijnstof in huis komt van buiten. Maar er zijn ook bronnen binnenshuis die veel fijnstof opleveren: roken in huis en regelmatig hout stoken in een open houtkachel of -haard.

  • Radon en thoron.Deze gassen kunnen longkanker veroorzaken. Deze gassen, die van nature in de bodem en bouwmaterialen zitten, zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor enkele honderden gevallen van longkanker per jaar in Nederland

Wat te doen?

Vaak kun je alleen met speciale meetappartuur weten hoeveel van de stoffen er in jouw huis zit en of de hoeveel wel of niet schadelijk is.

Wat is nu het beste om te doen? Ventileren, weet Mariken Stolk van Milieu Centraal. "Zet de roosters in je woning altijd open. Ventileer, zo vaak je kan. Dat is echt het allerbelangrijkste.”

LEES OOK:

Straling mobieltje: wel/niet kankerverwekkend

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`