EditieNL

Sparen komt niet met de jaren

24 januari 2013 16:43 Aangepast: 25 januari 2013 15:38

Het staat hoog op ons wensenlijstje maar in de praktijk blijft het lastig: sparen. Hoog tijd voor tips waarmee je honderden euro's per maand kunt overhouden.

Jongeren worden steeds betere spaarders. Bijna de helft van de jongeren heeft meer spaargeld dan een half jaar geleden. Vooral stellen en singles krijgen het voor elkaar elke maand een bedrag opzij te zetten.

Hoeveel moet je sparen?

Maar voor gezinnen blijft het lastig. 40% zag hun spaarsaldo de laatste maanden van 2012 juist afnemen, blijkt uit onderzoek van MoneYou. Zo'n 20% van de huishoudens heeft geen enkele financiële buffer en nog eens 20% heeft een buffer van minder dan 2000 euro. Dit is te weinig.

Uit berekeningen van het Nibud blijkt dat iedereen minstens 3550 euro aan spaargeld zou moeten hebben. Heb jij voldoende spaargeld? Kijk HIER.

Sparen doe je zo: 15 tips

Hoe kun je makkelijk en snel geld overhouden voor de spaarpot? Tips, mede opgesteld door de Consumentenbond:

 • 1) Bel geen 0900-nummers. Een grote frustratie: in de wacht gezet worden bij een duur 0900-nummer. Vaak is het mogelijk om dit ‘via de achterdeur’ te omzeilen. De Consumentenbond achterhaalde voor een groot aantal nummers de goedkope variant. Kijk HIER.

 • 2) Vraag ontheffing van gemeentelijke belastingen. Mensen met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente ontheffing vragen voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Doorgaans zit het benodigde aanvraagformulier bij de aanslag. Wie voor de ontheffing in aanmerking komt, bespaart een paar honderd euro.

 • 3) Let op de belasting. Spaarders en beleggers betalen ieder jaar 1,2% belasting over hun vermogen boven de vrijstelling van €20.661. Voor partners geldt het dubbele bedrag en per minderjarig, inwonend kind wordt dit bedrag verhoogd met €2762. Wie boven de vrijstelling uitkomt, kan overwegen zijn hypotheek af te lossen of te kiezen voor groen sparen of beleggen. Dan gelden extra vrijstellingen. Ook schenken aan kinderen kan een optie zijn.

 • 4) Verkoop overtollige spullen. Bijna iedereen heeft wel een paar ongebruikte spullen in huis. Ruim je zolder of rommelkamer op en: verkoop het! Ongebruikte spullen staan alleen maar in de weg, verkoop levert nog geld op ook. Verkoop het via internet of hang een briefje op in de supermarkt.

 • 5) Bespaar op je boodschappen. Doe één keer per week de grote boodschappen, bij een goedkope supermarkt. En laat je niet verleiden tot impulsaankopen. Kijk voor bespaartips op boodschappen ook eens hier.

 • 6) Tanken. Via deze site kun je zien waar je bij jou in de buurt het goedkoopst kunt tanken.

 • 7) Voorkom rood staan. Geld lenen door rood te staan op je betaalrekening is duur. Je betaalt er hoge rentes over, zeker als rood staan niet toegestaan is. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen.

 • 8) Bespaar water en energie in huis. Een waterbesparende douchekop gebruiken, spaarlampen kopen en kieren in de woning afdichten bespaart behoorlijk. Kijk voor uitgebreide energiebespaartips ook eens op Milieucentraal.nl.

 • 9) Gebruik voor het koken van water een waterkoker. Die gaat efficiënt om met energie; het rendement is 90%. Een magnetron gebruikt ongeveer 32% van de warmte om water op te warmen, een gasfornuis 40 tot 50%.

 • 10) Koop een showmodel. Producten die licht beschadigd zijn of in een showroom hebben gestaan, worden vaak met korting verkocht. Veel mensen doen dat niet omdat ze bang zijn voor problemen met ruilen of garantie. Maak duidelijke afspraken met de winkel hierover en laat die op papier zetten.

 • 11) Wees je bank ontrouw: Zoek de hoogste spaarrente. Als je €100 per maand spaart op een spaarrekening van 5% per jaar, heb je na 10 jaar €15.500. Dat is dus €1500 meer dan bij 3% rente.

 • 12) Verzeker je via je werk: Collectieve verzekeringen via je werk zijn vaak goedkoper dan de verzekeringen die je zelf particulier afsluit. Werkgevers bieden doorgaans ziektekostenverzekeringen en arbeidsongeschiktheids-verzekeringen collectief aan.

  HIER kun je zien of je de beste zorgverzekering hebt gekozen.

 • 13) Schaf winterkleding in de zomer aan, en zomerkleding in de winter.

 • 14) Is je koelkast ouder dan 15 jaar? Vervang je oude koelkast door een zuinige koelkast. Dit scheelt je dan ook weer 50 euro per jaar.

 • 15) Las een 0-euro dag in: Op een 'nul-euro-dag' mag je geen enkele uitgave doen. Je wordt bewust van het feit hoe snel je tussendoor iets uitgeeft en je merkt tegelijkertijd dat je ook best een dag zonder geld uitgeven kan. Dat geld kan direct de spaarpot in.

LEES OOK:

Geld besparen: wissel van zorgverzekering!

Vrouwen en geldproblemen ...

Geld besparen: bezoek 1 supermarkt

`