EditieNL

Willem Alexander: Prins van Oranje enz. enz.

30 januari 2013 16:16 Aangepast: 30 januari 2013 20:55

Willem-Alexander wordt straks niet alleen Koning der Nederlanden, hij krijgt nog een hele andere rij titels mee. Van Baron van Breda tot Markies van Veere en Heer van Klundert. Dat wordt oefenen.

Met hun benoeming zijn prinses Máxima en Willem-Alexander een heleboel titels rijker. En dat wordt wennen.

Prinses Máxima bleek vandaag al moeite te hebben met haar nieuwe functie. Ze zei dat het 'een eer is om koningin te worden en haar schoonmoeder op te volgen.'

Voor de duidelijkheid: niet Maxima, maar Willem-Alexander volgt zijn moeder op en is daarmee in één klap een hele rits titels rijker:

Willem-Alexander z'n titels

Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, Graaf van Katzenelnbogen, Graaf van Vianden, Graaf van Diez, Graaf van Spiegelberg, Graaf van Buren, Graaf van Leerdam, Graaf van- Culemborg, Markies van Veere en Vlissingen, Baron van Breda, Baron van Diest, Baron van Beilstein, Baron van de stad Grave en het Land van Cuyk, Baron van IJsselstein, Baron van Cranendonk.

En dan zijn we ongeveer op een derde.

Waarom?

Staat leuk zo'n enorme rij titels, maar wat is de bedoeling hiervan?

John Töpfer, geschiedenis docent: "Vroeger waren die titels heel belangrijk. De titel gaf aan dat jij de eigenaar was van graafschap of baronie, daar waren allemaal rechten verbonden. En daar maak je indruk mee."

Zo had je bijvoorbeeld vroeger het Recht van Wind. Als je dat recht op zak had, mocht je windmolens bouwen en kon je andere mensen in je graafschap verplichten tegen betaling gebruik te maken van jouw windmolen. Een ander oud recht is het zwaanrecht. Alleen met dat recht mocht je vroeger zwanen houden.

Die rechten zijn allang verdwenen, maar vroeger was de regel: hoe meer titels, hoe meer macht.

Hoe krijg je zo'n titel?

In ons land zijn nog 27 families die de titel graaf mogen voeren. Nog 103 met baronnen en baronessen. En zelfs nog 7 families met de titel ridder.

Maar zo'n opsomming als hierboven... die is alleen voor de koning. Moet jij zo'n titel ook wel zien zitten? Ga op zoek naar een graaf, er lopen nog wat vrijgezellen rond, dus die mogelijkheid is er nog zeker. Maar windbelasting heffen, dat lukt helaas niet meer.

LEES OOK:

Aftreden Beatrix is om te lachen

Everybody loves Bea

`