EditieNL

Ook last van oorsuissssss?

06 februari 2013 14:55 Aangepast: 06 februari 2013 18:52

Je zal het maar hebben: dag en nacht een pieptoon in je hoofd. 1 miljoen Nederlanders hebben er last van. Maar niet voor lang, want er is een oplossing.

De leadzanger van Coldplay, Chris Martin, heeft er last van. Net als Phil Collins en onze eigen Jody Bernal. Een piepende toon die in beide oren te horen is.

Tot voor kort moesten mensen die last hebben van oorsuis, ook wel tinnitus genoemd, er maar mee leren leven. Nu is er een oplossing: een implantaat die ervoor zorgt dat de pieptoon verdwijnt.

Pieeeeeep

Van de 1 miljoen mensen die last hebben van oorsuizen, hebben 20.000 tot 40.000 mensen extreem last van oorsuizen. 20% hiervan vindt het leven zelfs niet de moeite waard, zij horen 24 uur per dag hoge en lage piepen en fluiten, afwisselend van hard tot zacht.

Verkeerde sprong

Oorsuis gaat vaak samen met slechthorendheid, maar kan ook door een lawaaitrauma of gehoorbeschadiging ontstaan. Soms krijgen mensen uit het niets oorsuizen en komen ze er nooit meer van af.

Jody Bernal liep tijdens een training voor het programma Sterren Springen een beschadigd slakkenhuis en een gat in zijn trommelvlies op. Sindsdien heeft hij ook last van oorsuizen. De schade in het oor wordt door de hersenen omgezet in een continu geluid.

Oplossingen

Dat oorsuis heel vervelend en hinderlijk is staat vast. Het implantaat zal een uitkomst bieden, maar eerst zal dezenog getest moeten worden door proefpersonen. Peter van de Ende, ervaringsdeskundige op het gebied van oorsuis, geeft de volgende tips om de hinder van oorsuizen te verminderen.

  • Cognitieve gedragstherapie: daar leren de mensen die last hebben van oorsuis het geluid naar de achtergrond van het brein te plaatsen zodat het geluid minder bepalend in je hoofd wordt.

  • Zorg voor regelmaat in je leven.

  • Doe leuke dingen ter afleiding, zo kun je de suizen maskeren.

  • Zet mooie muziek op om naar te luisteren, of gewoon rustige achtergrondmuziek. Dat zorgt ervoor dat de suizen minder aandacht vragen.

Benieuwd wat mensen met oorsuis horen? Luister dan naar het onderstaande filmpje.

LEES OOK:

Nederland is goed in afluisteren

Facebook voegt luister-knop toe

NS: pas op voor je oren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore