EditieNL

Winkels worden recycle-paradijs

06 februari 2013 12:05 Aangepast: 06 februari 2013 18:46

Je oude kleding inleveren in ruil voor korting op nieuwe kleding. Bij verschillende ketens kan het al. En je oude tv kun je ook al bij de Mediamarkt inleveren. What's next?

Jack&Jones begon gister met het inzamelen van gebruikte kleding met als beloning korting op een volgende aankoop. C&A begon er vorig jaar mei mee en straks doet H&M het ook. Tegen een korting van maar liefst 15%. nen met deze duurzame manier van kleding maken. Wie volgt er nog meer?

Bruikleen

Het inleveren van spullen is de toekomst volgens Douwe Jan Joustra van One Planet Architecture Institute: 'Grondstoffen zijn schaars. Bedrijven willen grondstoffen in eigen beheer hebben. Ze bieden dus liever spullen aan in bruikleen.' Zo werkt het eigenlijk:

Oude telefoon

Vodafone is ook al helemaal aan het recyclen geslagen. Je kunt bij deze provider je oude mobiele telefoon inleveren. Afhankelijk van hoe goed je telefoon nog werkt, kun je er best een aardig bedrag voor terugkrijgen. Jouw oude telefoon krijgt een tweede leven in bijvoorbeeld Afrika of de onderdelen worden gerecycled.

Nog meer recycle?

Zijn er nog meer grote bedrijven waarbij je je oude artikel kunt inleveren? Laat het ons weten!

LEES OOK:

Vet verzamelen en recyclen

Behind-the-scenes winkels steeds populairder

`