Ga naar de inhoud
EditieNL

Gezocht: oppas (met diploma)

Een diploma voor oppassen. Tot voor kort was het gewoon een buurmeisje of jongen die je op je kinderen liet passen. Maar je kunt tegenwoordig ook een oppas krijgen met een diploma. Kwaliteit verzekerd?

Ouders willen de beste oppas voor hun kind. Logisch. Om ze daar bij te helpen is er iets nieuws: het oppasdiploma.

De Centra Jeugd & Gezin bieden sinds kort een gratis oppasdiploma aan.

Jonge meiden en jongens tussen de 12 en 16 jaar kunnen deze vierweekse cursus volgen, zodat ze goed voorbereid de luiers van hun oppaskinderen kunnen gaan verschonen.

Betekent dit nu dat we altijd iemand moeten nemen met een diploma, of kunnen we ook gerust ons buurmeisje blijven vragen?

Geschoolde oppas: de toekomst?

Jules van Bruggen, van de website Oudermatch.nl juicht dit soort diploma's toe. "In de VS is het al heel gebruikelijk dat elke oppas een diploma heeft. Je kunt namelijk toch te maken krijgen met situaties waar je niet op voorbereid bent en die je niet geleerd krijgt."

Cursus smoelenpoetsen

De cursisten leren niet alleen hoe je het beste vieze mondjes afveegt en luiers verschoont. Ze leren hoe je het beste kennis kunt maken met de oppaskinderen, hoe je om gaat met de verwachtingen van ouders en wat je precies moet doen als de kinderen niet luisteren.

Zo vind je de juiste oppas

Hoe vind je nu de beste oppas, mét of zonder diploma? Tips van Oudermatch:

 • Wanneer je een oppas zoekt, is het slim om via-via rond te vragen en te vertellen dat je een oppas nodig hebt. Op deze manier vergroot je de kans dat je een oppas in huis haalt waar al goede ervaringen mee zijn en die je vertrouwt met je kinderen. Ook zijn er verschillende websites die bemiddelen tussen gezinnen die een oppas zoeken, en oppassers die op zoek zijn naar een leuk oppasadres. Zo kun je kijken op:

  - Oudermatch.nl

  - Oppassers.nl

  - Oppassen.nl

  - Oppasstudent.nl

 • Heb je een oppas gevonden, dan is het slim een kennismakingsgesprek te houden. Zo leer je iemand al een beetje kennen en kun je zien hoe de mogelijke oppas met je kinderen om gaat. Het is verstandig om tijdens dit gesprek te letten op de volgende punten:

  - Beschikbaarheid: hoe flexibel is de oppas, zoek je iemand voor overdag of 's avonds? Scholieren zijn handig voor oppaswerk in de avond, maar kunnen je kind niet overdag van de crèche halen. Studenten zijn wat dat betreft flexibeler, maar hebben wel elk semester een ander rooster.

  - Kwaliteit: vraag tijdens een kennismakingsgesprek naar de ervaring van de mogelijke oppas, en in welke leeftijdscategorie hij of zij ervaring heeft. Ook is het verstandig voor een wat oudere oppas te kiezen wanneer je kinderen hebt die nog erg jong zijn en meer aandacht en verzorging nodig hebben.

  - Referenties: vraag na bij wie de oppas al eerder heeft opgepast en neem contact op met de betreffende ouders om te vragen of deze oppas beviel of niet.

  - In de buurt: het is toch wel erg handig als de nieuwe oppas bij jou in de buurt woont. Vaak moet je de oppas 's avonds naar huis brengen, en dan is het wel zo praktisch wanneer je niet ver hoeft te rijden. Ook is het handig wanneer je op het laatste moment een oppas nodig hebt.

  - Afspraken: het is slim om, wanneer de oppas bevalt, tijdens het kennismakingsgesprek al afspraken te maken over het uurtarief en de uiterste tijdstippen waarop hij of zij kan rekenen.

 • In 99% van de gevallen is de oppas een meisje, maar wanneer je zoons hebt is het misschien leuk voor een jongen te kiezen als oppas. Hij kan bijvoorbeeld voetballen met je kinderen wanneer ze hier van houden. Wanneer je nog erg jonge kinderen hebt kun je het beste kiezen voor een meisje als oppas: zij is over het algemeen verzorgender.

 • Een uurtarief voor de oppas ligt niet vast, maar het is handig naar de leeftijd van je oppas te kijken wanneer je hem of haar gaat uitbetalen. Voor 15-jarigen is 4,50 per uur een standaardtarief. 17-jarigen verdienen vaak iets meer, namelijk 5,50 per uur, en wanneer je oppas ouder is dan 18 jaar kun je hem of haar 7,00 per uur geven. In de Randstad krijgt de oppas vaak 20% meer uitbetaald dan in de rest van Nederland.

Uurtarieven per provincie

Per provincie verschilt het uurtarief voor de oppas, blijkt uit onderzoek van Oudermatch.nl. Zo verdienen oppassers in Noord-Holland het meeste: €7,50 per uur. Drentse oppassers verdienen het minst, namelijk €5,50.

 • Drenthe: €5,50 per uur

 • Flevoland: €6,00 per uur

 • Friesland: €6,50 per uur

 • Gelderland: €6,00 per uur

 • Groningen: €6,50 per uur

 • Limburg: €6,00 per uur

 • Noord-Brabant: €6,50 per uur

 • Noord-Holland: €7,50 per uur

 • Overijssel: €7,00 per uur

 • Utrecht: €7,00 per uur

 • Zeeland: €6,00 per uur

 • Zuid-Holland: €7,00 per uur

De tarieven in 1 oogopslag in een staafdiagram:

Bron: Oudermatch.nl

LEES OOK:

Oppas oma's en opa's

Hoe kies je de juiste vader van je kinderen?